menopausa

Com combatre els efectes adversos de la menopausa

A certa edat, es produeixen en la dona una sèrie de canvis en el cos que anuncien la transició de l’època fèrtil a l’època no fèrtil. La menopausa és només un signe d’un conjunt de canvis que es produeixen i que porten a la dona a sofrir certs malestars.

Què és la menopausa?

La menopausa és la desaparició definitiva de la menstruació. No obstant això, no desapareix bruscament. Durant un període de temps, la dona comença a tenir interrupcions en la menstruació. Ja no és un procés mensual, sinó que s’amplien els períodes amb … o sense menstruació. Es parla de menopausa com tal quan la dona porta al voltant d’uns 12 mesos sense la regla.

La durada de tot aquest canvi hormonal en la dona es pot perllongar entre 10-15 anys, dividint-se en dues fases:

  • Premenopausia (època anterior a l’última menstruació, que dura uns 3-5 anys)
  • Posmenopausia (època a partir de l’última menstruació, que dura uns 7-10 anys)

L’edat d’aparició és molt variable, però se situa al voltant dels 50 anys. La menopausa és precoç si l’última menstruació es produeix abans dels 40-45 anys, i tardana si encara existeixen menstruacions després dels 55 anys.

Com alleujar els símptomes de la menopausa

El 85% de les dones presenta trastorns associats amb la menopausa. Si aquests símptomes són tan intensos que interfereixen amb la vida quotidiana, es recomana consultar-ho amb el metge. A més, seguint els següents consells, pots trobar ajuda:

  • Els fogots afecten a més de la meitat de les dones i poden durar fins a diversos anys. Aquests cops de calor no tenen una causa aparent, però és convenient observar per què ocorren per intentar detectar si existeixen elements desencadenants i evitar-los. Evita menjars o begudes calentes o prendre picant. El consum d’alcohol o cafeïna tampoc ajuda. A l’hora de dormir, tenir a mà un ventilador o dormir en una habitació fresca, utilitzant roba transpirable, de cotó.
  • Per a la sequedat vaginal utilitzar lubrificants o cremes amb estrògens d’ús tòpic. Cuidar molt la higiene íntima és essencial, utilitzant productes indicats per a la zona genital femenina.
  • La incontinència urinària pot ser molt molesta per a la dona amb menopausa. Realitzar una sèrie d’exercicis específics (exercicis Kegel) o utilitzar la fisioteràpia per corregir la disfunció dels músculs del sòl pèlvic, pot ajudar a solucionar aquest problema.

Altres símptomes no físics

  • L’insomni és una altra de les conseqüències. És bo adoptar pautes per dormir abans que prendre medicació.
  • Símptomes com la irritabilitat, baixa autoestima o tristesa també s’han de tractar. És important dormir suficient, practicar exercici i tenir una vida social satisfactòria.
  • Per a la falta de concentració o problemes de memòria, es poden realitzar exercicis específics. La lectura ajuda en aquests casos, ja que implica en la persona parar atenció al que s’està llegint.

Teràpies o remeis naturals

  • Una altra tècnica utilitzada és la teràpia hormonal substitutiva. Controla alguns símptomes com la sequedat vaginal, la depressió i els fogots. Però també presenta efectes adversos. El millor és valorar-ho amb el teu metge especialista.
  • També existeixen remeis naturals per a les persones que no poden prendre medicació. Productes naturals com el trèvol vermell, l’arrel de la valeriana, el camot salvatge i el dong quai, semblen tenir efectes beneficiosos sobre els símptomes de la menopausa.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *