càncer de pròstata

Càncer de pròstata: com podem evitar-ho

La prevenció del càncer de pròstata és, bàsicament, prendre mesures per reduir la possibilitat de desenvolupar aquesta malaltia. Alguns factors de risc es poden evitar com, per exemple, fumar. Uns altres de tipus genètic, en canvi, no.

Què és el càncer de pròstata?

El càncer de pròstata és una malaltia en la qual es formen cèl·lules canceroses en els teixits de la pròstata. La pròstata és una glàndula de l’aparell reproductor masculí situada sota la bufeta i davant del recte.

Símptomes d’alerta

Generalment, en la seva etapa inicial no causa símptomes. Solament els més avançats poden causar símptomes, com:

  • Problemes en orinar, amb un flux urinari lent o necessitat d’orinar amb més freqüència
  • Sang en l’orina o el semen
  • Dificultat per aconseguir una erecció
  • Dolor en els malucs, esquena, tòrax o altres àrees
  • Cansament de cames o peus. Pèrdua del control de la bufeta o els intestins

Maneres de prevenir el càncer de pròstata

Actualment no existeix una forma de prevenir totalment aquesta malaltia. Sí que existeixen accions personals que ajuden a reduir el risc de patir aquesta malaltia. A més, a partir dels 50, les probabilitats de sofrir un càncer de pròstata augmenten considerablement. Per això, amb aquestes quatre recomanacions podràs allunyar-te de sofrir-ho:

Menjar varietat de fruites i verdures

Una dieta amb grans dosis de vitamina B ajuda en la prevenció del càncer. Els aliments amb més contingut d’aquesta vitamina són: espàrrecs, suc de taronja, espinacs, frèjols i plàtans. També recomanem incloure tomàquets, per la seva vinculació en la prevenció del cáncer.

Fer exercici de manera activa

No és necessària una rutina esgotadora per activar el metabolisme del cos. Amb caminar a bon ritme o muntar a bicicleta, entre 2 i 3 vegades a la setmana, ja és més que suficient. L’activitat física sempre és positiva per prevenir el càncer perquè elimina toxines i substàncies nocives del nostre sistema.

Mantenir un pes saludable

L’obesitat constitueix un dels factors de risc més importants d’aquest càncer. Per això, seguir una alimentació saludable i una vida físicament activa, farà que el teu pes sempre es mantingui controlat.

Realitzar l’examen de tacte rectal

Gràcies a aquesta prova, el metge serà capaç de poder palpar la pròstata i, d’acord a la seva consistència i contextura, podrà detectar si existeix o no una protuberància. És un examen anual perquè, a més, ajuda a detectar altres mals com hemorroides, sagnat en el tracte digestiu o el càncer colorectal.

Seguint aquests quatre consells i mantenint una vida saludable i activa, podràs disminuir de manera contundent els riscos de patir càncer de pròstata. Recorda que, davant qualsevol anomalia que detectis, és important visitar el teu especialista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *