El tabac i els seus efectes nocius sobre la salut

El tabac i els seus efectes nocius sobre la salut

Només a la Unió Europea el tabac provoca més de 650.000 morts cada any. Aquesta dada inclou 19.000 morts per tabaquisme passiu en persones que mai havien fumat. És per aquest motiu que cal posar l’accent en el tabac i els seus efectes nocius sobre la salut.

A Espanya, un 29% de la població es declara fumadora, segons un estudi de la Unió Europea realitzat al maig de 2015, la qual cosa suposa una reducció de quatre punts pel que fa a 2012, any en el qual es declaraven fumadors el 33% d’espanyols. Va ser precisament en aquest any quan es va aconseguir el punt més alt de mortalitat per tabaquisme amb 60.456 defuncions, el 15,23 % de les morts registrades en tot l’estat, la qual cosa significa que durant aquest any cada dia van morir per fumar al nostre país gairebé 166 persones.

Quins són els riscos per a la salut del tabac?

Addicció a la nicotina

La nicótica que conté el tabac és la més addictiva de totes les drogues. Estimula les mateixa àrees del cervell que la cocaïna i les anfetaminas, i la tolerància a la nicotina es desenvolupa molt més ràpidament que a la cocaïna o a l’heroïna. El cos s’adapta a les toxines del tabac a les poques hores després de començar a fumar, la qual cosa provoca que sigui necessari seguir fumant per sentir-se “normal”.

Empitjorament físic general

El tabac pot afectar a la teva activitat diària i al rendiment esportiu. El tabac no només estreny els vasos sanguinis i les vàlvules que fan funcionar al cor, sinó que també condueix a la falta d’oxigen, la qual cosa implica una sensació molt més acusada de falta d’alè. Els fumadors corren més lent i mai arribaran tan lluny com els no fumadors.

Principals malalties que causa el tabac

La malaltia cardiovascular deguda a l’arterioesclerosis és la principal causa de mort originada pel tabac. Amb el terme aterosclerosis es descriu el “embrutament” progressiu de les artèries amb material gras, fent-les més estretes, rígides i obstruint-les finalment, amb el consegüent infart en el teixit que depèn del vas obstruït.

La trombosi coronària és una obstrucció del flux de sang en les artèries que nodreixen el cor. Nou de cada deu subjectes que requereixen una operació de bypass coronari (operació en la qual amb un trosset de vena es construeix un pont de conducció en l’artèria embussada des de la zona anterior a l’obstrucció fins a la zona posterior a la mateixa) són fumadors o ex-fumadors.

Els vasos cerebrals també poden bloquejar-se, la qual cosa pot conduir al col·lapse, l’infart cerebral i la paràlisi. Si s’afecten les artèries del ronyó, és possible patir hipertensió arterial o la fallada renal. L’obstrucció del reg en les cames pot portar a la gangrena i l’amputació.

Càncer i malaltia pulmonar

Fumar és la causa principal de càncer i de mort per càncer. Causa càncers de pulmó, esòfag, laringe, boca, gola, ronyó, bufeta, fetge, pàncrees, estómac, coll uterí, còlon i recte, així com també leucèmia mieloide aguda. El càncer de pulmó, càncer de gola i càncer de boca són gairebé exclusius dels fumadors, ja que gairebé mai afecten a no fumadors.

El 85% de tots els casos de càncer de pulmó es relacionen amb el tabac, i un fumador té 12 vegades més probabilitats de desenvolupar un càncer de pulmó que un no fumador.

La bronquitis crònica és una altra de les malalties comunes entre els fumadors. Quan els pulmons perden capacitat (normalment quan la persona té entre els 35-45 anys, abans si es tracta d’un fumador), comença la falta d’aire amb qualsevol exercici físic, pujar les escales, ascendir per una pujada o fins i tot caminar. Aquests problemes moltes vegades comportaran períodes d’hospitalització. L’última etapa és una mort molt angoixant deguda a la major insuficiència respiratòria. Massa gent mor cada any a causa d’aquesta malaltia que, en el 80% dels casos, és causada pel tabac.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *