com detectar l'alzheimer

Com detectar l’Alzheimer?

La pèrdua de memòria que afecta a la vida quotidiana pot ser un símptoma de l’Alzheimer o una altra demència. I és que aquesta és la principal conseqüència de l’Alzheimer, una malaltia cerebral que causa una disminució en la memòria, el pensament i la capacitat de raonament. Segons l’Alzheimer’s Association existeixen 10 símptomes que ens poden servir per realitzar una detecció precoç de la malaltia. Això no vol dir que la mateixa persona hagi d’experimentar els 10 símptomes alhora, sinó que cada individu pot tenir un o més d’aquests símptomes en major o menor grau.

Cinc símptomes ens poden ajudar a detectar l’Alzheimer

Pèrdua de memòria que interromp la rutina diària

Un dels símptomes més comuns de l’Alzheimer és la pèrdua de memòria, especialment pel que fa a la memòria a curt termini: oblidar coses que han passat fa un període de temps molt recent. També pot un símptoma l’oblit de dates o esdeveniments importants, preguntar pel mateix una vegada i una altra o la dependència d’ajudes per recordar, com a alarmes, notes en la nevera, etc.

No cal preocupar-se massa pels oblits de noms o dates, si més tard vénen a la memòria, ja que és un canvi relacionat amb l’edat.

Dificultats per planificar o resoldre problemes

Certes persones poden desenvolupar canvis en la seva capacitat per desenvolupar i seguir una planificació o treballar amb números. Potser tingui problemes per seguir una recepta que abans coneixia molt bé o fer el seguiment de la comptabilitat familiar. Pot tenir problemes amb la capacitat de concentració i trigar molt més temps a fer activitats quotidianes que abans desenvolupava amb major rapidesa.

Problemes per realitzar tasques quotidianes

Les persones amb Alzheimer sovint tenen problemes per dur a terme tasques quotidianes. De vegades, es presenten problemes per reconèixer el camí a un lloc conegut o recordar les regles d’un joc al que porta jugant tota la vida.

Confondre el temps o els llocs

Altre dels símptomes més freqüents és confondre dates, estacions, el pas del temps en general. Poden tenir problemes per entendre alguna cosa si no està ocorrent al mateix moment. Fins i tot és possible que s’oblidin d’on estan, com van arribar fins a allí i del camí de tornada a casa.

Problemes de visió

Per a algunes persones, tenir problemes de visió pot ser un símptoma que pateixen la malaltia de l’Alzheimer. Poden tenir dificultats per llegir, jugar a certa distància o diferenciar els colors. Tot això provoca, a més, problemes a l’hora de conduir. Si això ocorre, caldrà consultar amb un oftalmólogo per descartar possibles malalties de la vista com les cataractes.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *