Festa Major de Vilafranca

Mútua Penedès patrocina la Festa Major de Vilafranca

La Festa Major de Vilafranca del Penedès funciona gràcies a un engranatge complex que es mou entre tots, ciutadania i Administració Pública i, sobretot, al sector empresarial col·laborador. És en aquest sentit que Mútua Penedès és patrocinadora de la Festa Major des de l’any 2009.

La Festa Major de Vilafranca, declarada Festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’octubre de 2010, es caracteritza pel seu folklore i la seva riquesa cultural. Del 29 d’agost al 2 de setembre, Vilafranca s’omple d’una festa viva que té com escenari les places i carrers de la vila. Aquesta festa, que té el seu dia culminant el 30 d’agost, diada de Sant Fèlix, està en expansió constant i atrau a gent d’arreu del territori català.

Des del segle XVII manté una estructura similar que inclou els actes religiosos i els actes populars que omplen els carrers i places de la població. A part d’espectacles de tota mena, el que la fa única és el riquíssim patrimoni folklòric constituït pel gran nombre de balls, la música de les gralles i l’arreladíssima tradició castellera.

Programació de la Festa Major de Vilafranca

A més a més del mítics Toc de Matinades, els castells de focs d’artifici i molts altres actes folklòrics, comptarà amb les actuacions de diferents grups musicals, entre els que podem citar la barcelonina banda Dorian; Joan Miquel Oliver, fundador d’Antònia Font; Zoo; el vilafranquí DJ Patata; la Cobla Catània; Miqui Puig; Pirat’s Sound Sistema; etc.

Dia de Sant Fèlix

Tot i que inicialment la Festa Major de Vilafranca es celebrava en honor a Santa Maria el 15 d’agost, l’any 1966 tot va canviar amb l’arribada des de Roma de les relíquies de Sant Fèlix.

El dia comença ben d’hora, a les 7 del matí, amb la repicada de campanes que anuncia la festivitat i l’exposició de les relíquies del Sant. Simultàniament, els grallers es reuneixen a la plaça de la Vila i interpreten el Toc de Matinades o Matines.

Durant el matí van arribant les diferents colles castelleres i, entre altres activitats, es fa la famosa exhibició de castells torres i pilars de la Diada de Sant Fèlix. En els darrers anys hi han participat les colles castelleres més punteres.

La tarda comença amb un concert de banda i a ¾ de 8 del vespre la tradicional Processó de Sant Fèlix surt de Santa Maria. A la nit, després de sopar, hi ha una àmplia oferta de concerts i, a la plaça de Sant Joan, el Ball de Gralles.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *