Oculista

Cada quant he de visitar l’oculista?

Durant l’edat adulta, i sobretot, en el cas que gaudim d’una bona salut, és habitual evitar la visita als metges d’atenció primària i consultes externes. Tot i això, els professionals mèdics adverteixen que és necessari visitar-se cada cert temps en algunes especialitats com oftalmologia. Si alguna vegada t’has preguntat cada quant t’has de visitar amb l’oculista, t’ho expliquem aquí.

Oftalmologia: Cada quant he de visitar-me?

Si no tens problemes de visió, ni molèsties als ulls és possible que passin anys i anys entre una visita a l’oftalmòleg i la següent. A més, moltes persones confonen encara oculista i optometrista. Anar a graduar-se la vista a una òptica no és el mateix que la visita amb un oftalmòleg. El primer només s’ocupa de la visió i no té el títol de medicina. L’altre és un professional mèdic que tracta totes les problemàtiques i malalties dels ulls, així com incidents amb aquest òrgan tan delicat.

El més recomanable en adults sans és realitzar-se un control cada dos anys. En el cas dels menors en edat de creixement el més aconsellable és una revisió anual, també en persones que presentin problemes de diabetis o glaucoma.

Què avalua un oftalmòleg?

 • Exploració visual.
 • Diagnòstic de malalties de l’ull.
 • Cirurgies oculars amb làser o sense.
 • Proves diagnòstiques.
 • Prescripció de medicines.
 • Prevenció de problemes oculars.
 • Mida de la pressió ocular.

El Centre Mèdic de Vilafranca del Penedès compta amb un servei especialitzat d’oftalmologia amb professionals que tractaran el teu cas de manera individualitzada. Al marge de les revisions periòdiques és molt important visitar-se amb el metge en els casos en els quals detectis molèsties, pèrdua de visió sobtada o altres alteracions a la vista i l’ull.

Per visitar-te en el servei d’oftalmologia del Centre Mèdic de Mútua Penedès pots seguir aquest enllaç.

mutua familiar

Assegurances mèdiques familiars: La importància de contractar la mateixa mútua

Setembre és el mes dels inicis: Col·legis, autoescoles, acadèmies d’idiomes… També és un bon moment per a canviar la teva assegurança de salut, en aquest article expliquem els motius per a contractar una pòlissa després de l’estiu, però també és important tenir en compte altres aspectes. La situació personal i laboral de l’assegurat, per exemple. És molt important que les famílies puguin compartir la mateixa assegurança de salut, t’expliquem per què.

Les assegurances mèdiques familiars

A la sanitat pública és habitual que els membres d’una mateixa família comparteixin el mateix metge d’atenció primària sempre que tinguin assignat el mateix centre de salut. Tot i que en la sanitat privada no és imprescindible i algunes famílies tenen assegurances de salut amb diferents mutualitats o companyies, la recomanació és que la pòlissa es pugui agrupar.

 • Historial. En termes de salut l’herència genètica pot ser clau per evitar l’aparició de malalties concretes o diagnosticar-les. Si el vostre metge té a mà l’historial dels teus progenitors, serà més fàcil poder identificar malalties i donar-te una millor atenció.
 • Planificació. En el cas de parelles i fills, el fet de poder anar al mateix centre de salut i visitar-se amb els mateixos especialistes ajudarà a la conciliació familiar, ja que les possibles visites als pediatres es poden fer coincidir amb les visites a especialistes concrets que necessitin els adults de la casa. Una manera de no perdre temps en desplaçaments.
 • Preu. És habitual que les companyies asseguradores i mutualitats ofereixin descomptes o preus especials per la contractació d’assegurances de salut per a tota la família.
 • Quadre mèdic. Si es pot accedir al mateix quadre mèdic, això permetrà que tots els membres de la família puguin ser atesos, ja no només pel mateix metge d’atenció primària, sinó també visitar-se amb els mateixos especialistes.
rutina setembre

3 consells per a la tornada a la rutina: Dieta, esport i oci

La gran majoria de treballadors han tornat aquest dilluns a la feina després de les vacances d’agost. Setembre és el mes de les depressions postvacacionals, l’inici del curs escolar i també la tornada a la rutina. Apunta aquests consells que t’ajudaran a reprendre la vida diària amb optimisme.

3 consells per tornar a la rutina al setembre

L’estiu no marxarà fins al dia 22 de setembre, però l’inici d’aquest mes porta un gust de tardor i obligacions però també de nous inicis, projectes i oportunitats. Vindria a ser com un cap d’any sense raïm i confeti. Són molts els que s’ho prenen com una manera de començar de zero i es fixen objectius com començar a fer esport o dieta. La veritat és que marcar-se metes ajuda a tornar a la rutina diària de feina i matinar.

 1. Dieta. No parlem de perdre els quilos acumulats durant les vacances o d’iniciar noves maneres d’alimentar-se, que també, ens referim a tornar a uns horaris d’àpats ben marcats que ajuden a equilibrar el nostre dia a dia i tornar a la rutina. Si has menjat malament durant les vacances, has portat una dieta poc equilibrada i has agafat pes, tornar a les rutines t’ajudarà a perdre els quilos que hagis agafat. Si abans de les vacances la teva dieta no era modèlica, ara és un bon moment per començar a menjar bé i equilibrat. Els nutricionistes diuen que per alimentar-se correctament no és necessari esperar que sigui dilluns o any nou, però és veritat que psicològicament els inicis ens ajuden, així que aprofita per iniciar setembre amb ganes de portar una dieta saludable.
 2. Esport. Setembre és també el millor mes per començar a practicar esport i reprendre les activitats esportives que es van deixar aparcades abans de les vacances. També, com en el cas de la dieta és una bona època per fixar uns horaris de pràctica esportiva i ajudar a planificar els horaris setmanals i tornar a la rutina.
 3. Oci. No podem deixar de banda l’esbarjo. És important fer activitats que ens omplin, ens ajudin a desconnectar i ens diverteixin perquè la tornada a la rutina no sigui tan dura i caiguem en una depressió postvacacional.

A banda d’aquests consells s’ha de tenir en compte que tots els treballadors requereixen un temps d’adaptació. Tallar la rutina, oblidar els horaris d’àpats, d’anar a dormir i despertar-se, fer entre cometes el que volem per després haver de tornar a començar, no és fàcil per a ningú. Però una bona alimentació, l’esport i les activitats d’oci contribueixen al fet que l’adaptació sigui més ràpida.