Gastroenteritis gent gran

Gastroenteritis entre la gent gran: Com prevenir-la? 

La gastroenteritis és una de les malalties més comunes entre la població. Poden ser virals (les més freqüents, provocades per un virus) o bacterianes (menys comunes). Provoquen vòmits, mal de panxa i diarrees, símptomes als quals hem d’estar alerta en casos de nens petits i gent gran. Et donem alguns consells per prevenir aquesta malaltia.

5 consells per prevenir la gastroenteritis entre la gent gran

 

La gent gran és un dels col·lectius més sensibles per fer front a malalties comunes com la gastroenteritis o la grip, que no són preocupants en la resta de la població però que poden comportar problemàtiques de salut importants en aquells que tenen més de 65 anys o malalties cròniques.

Consells per evitar agafar una gastroenteritis:

  1. Hidratació. És el punt més important de tots i amb això no ens referim únicament al fet de beure aigua i altres líquids, també és important prendre aliments amb una important càrrega de líquid com les sopes o cremes. Mai s’ha d’esperar a tenir set i és habitual que la gent gran no recordi que ha de beure. Per això és convenient recordar-los que han de beure cada hora, encara que no tinguin set.
  2. Evitar el cafè. La cafeïna té un efecte diürètic i en els casos de gent gran pot desencadenar episodis de diarrea amb els efectes que comporta: Deshidratació, cosa molt perillosa en edats avançades.
  3. Dieta equilibrada. Seguir una dieta que inclogui tota mena d’aliments que ens aportin els nutrients, vitamines i l’energia necessària per a un bon funcionament de l’organisme evitarà que puguin entrar virus, ja que el sistema inmunològic de la gent gran estarà més fort.
  4. Rentada de mans. Imprescindible per evitar qualsevol classe de virus i bacteri i la forma més fàcil de prevenció de malalties contagioses. En el cas de la gent gran és molt important que es rentin les mans abans de realitzar qualsevol mena d’activitat.
  5. Neteja dels aliments i de l’entorn. És molt important no només rentar-se les mans abans de manipular els aliments, també és indispensable netejar-los, sobretot en el cas de les fruites i les verdures. Fins i tot es poden afegir unes gotetes de lleixiu al recipient ple d’aigua on podem rentar els aliments. També netejar contínuament la taula de treball és important per evitar que creixin bacteris.
aparell digestiu

Aparell digestiu: Una especialitat desconeguda 

El moviment #realfooding i també l’auge de les xarxes socials ha donat visibilitat a algunes malalties relacionades amb la salut de l’aparell digestiu i també a aquesta especialitat, una gran desconeguda. Al Centre Mèdic de Vilafranca del Penedès oferim la consulta externa d’aparell digestiu per a totes aquelles malalties relacionades principalment amb l’estómac.

Quines malalties tracta l’especialitat d’aparell digestiu?

 

L’especialitat mèdica de l’aparell digestiu tracta els problemes de salut relacionats amb el propi aparell i els òrgans associats (esòfag, estómac, intestí, pàncrees, recte…). Els problemes de salut en aquestes zones del cos poden derivar en malalties inflamatòries cròniques com el Crohn, la celiaquia, intoleràncies a la lactosa o fructosa, apendicitis, hemorroides o úlceres sagnants.

Una de les proves diagnòstiques que més es fan servir és l’endoscòpia, de fet, es tracta d’una especialitat que no implica quiròfan o cirurgia directa. En el cas de ser necessària una operació és tractada per cirurgians, ja que el metge especialista en aparell digestiu fa l’anàlisi, detecció de la malaltia, seguiment i tractament.

Per què l’aparell digestiu ha deixat de ser desconegut?

Els nutricionistes han tingut un paper clau i és que la seva tasca de divulgació ha arribat al gran públic, en part gràcies a les xarxes socials. Al nostre país, la població és una gran desconeguda sobre l’alimentació i ara comencem a conèixer els efectes que poden tenir els aliments al nostre cos.

Malalties inflamatòries de l’estómac i l’intestí poden provocar un malestar general i baixar la qualitat de vida d’aquell que les pateix. Per contra, una alimentació adequada pot fer que moltes persones amb certes intoleràncies o al·lèrgies puguin millorar el seu dia a dia.

No sempre s’ha de menjar de tot, perquè no tots els cossos ho toleren, per això estan les alternatives, i és que a la natura podem trobar els mateixos nutrients i vitamines a aliments diferents.

Al Centre Assistencial de Vilafranca del Penedès es realitzen les proves específiques i complementàries amb sedació que siguin necessàries d’aquesta especialitat com són les endoscòpies digestives.

mútua penedès assegurança salut família

Mútua Penedès: L’Assegurança mèdica completa 

La tardor és època de renovacions de contractes, assegurances (automòbil, salut…) i pagament d’algunes taxes. Arriba finals d’any i és habitual que revisem els nostres contractes per comprovar si han pujat les tarifes o si ens interessa una oferta millor. Per poder fer un canvi és imprescindible avisar a la companyia amb un mínim d’un mes d’antelació, així que si estàs pensant, per exemple, canviar de pòlissa de salut, és el moment d’afanyar-se. Des de Mútua Penedès et presentem l’assegurança mèdica completa.

Què has de fer abans de contractar una assegurança mèdica?

 

És important que tinguis en compte una sèrie de premisses abans de contractar els serveis d’una pòlissa de salut:

 

  • Patologies existents en el moment de la pòlissa. Cada contracte és diferent i el millor que pots fer és informar-te, llegir la lletra petita i valorar què faràs. Si durant el període en el qual has estat assegurat et detecten una malaltia, la pòlissa et cobrirà el tractament (també tenint en compte què tens contractat i què no). Si després et canvies, la nova assegurança és molt probable que no ho cobreixi.
  • Data de venciment. Tot i que la majoria de pòlisses es paguen mensualment la seva validesa és anual i no pots canviar-te a una nova asseguradora abans del temps que es va signar per contracte. Això sí, depèn de la mutualitat o mútua el temps d’inici del contracte, és a dir, si vas signar al març, algunes asseguradores et cobriran fins al desembre i altres fins al març. És important per saber quan hauràs de renovar o quan et podràs canviar.
  • Carències. Abans de contractar una pòlissa has d’informar-te sobre el moment en el que podràs començar a gaudir dels seus serveis. No sempre és immediat, sobretot en el cas de les dones i un possible seguiment d’embaràs i part. La majoria de companyies demanen una carència de 8 mesos per cobrir aquests tractaments, així s’evita que moltes persones s’assegurin exclusivament durant l’embaràs i després no renovin el contracte.

 

Mútua Penedès, una assegurança mèdica completa

 

L’assegurança mèdica de Mútua Penedès inclou: