Astènia primaveral

Com evitar l’astènia primaveral 

Amb l’arribada de la primavera els dies s’allarguen, també les hores de llum, la roba d’abrigar desapareix a poc a poc i patim els primers símptomes d’al·lèrgia. Però una de les principals conseqüències del canvi d’estació és l’astènia primaveral. Es tracta d’una de les afectacions de la salut més esteses durant aquesta època. Apunta aquests trucs evitar-la.

Trucs per a combatre l’astènia primaveral

 

La Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació explica que una de cada quatre persones pateix cansament i falta d’energia durant aquest període de temps que pot durar habitualment fins dues setmanes després de l’inici de la nova estació. Què es pot fer per evitar-la? En tractar-se de símptomes relacionats amb factors ambientals (clima, llum, temperatura…) es fa molt difícil evitar-la. També juga un paper molt important la situació emocional i de salut física de cada persona. Aquestes són les causes de l’astènia primaveral:

 • El canvi de temps amb la pujada de temperatura i pressió atmosfèrica.
 • Increment de les hores de llum.
 • Canvi horari.

Tot això provoca somnolència, falta d’energia, alteracions del son, ansietat, falta de motivació i problemes de concentració entre altres. Com dèiem abans és quasi impossible evitar l’astènia primaveral però sí que et donem  algunes pautes i trucs per combatre-la:

 • Hidratar-se constantment.
 • Mantenir els mateixos horaris d’àpats i d’anar a dormir.
 • Fer esport regularment.
 • Portar una correcta alimentació amb greixos bons, hidrats de carboni i proteïnes. És imprescindible la ingesta de fruites i verdures.

Si es segueixen aquestes pautes serà més fàcil adaptar-se a les noves condicions ambientals que pdovoques aquests símptomes. Si duren més de dues setmanes, es recomana consultar amb un professional mèdic. En alguns casos, l’astènia primaveral desemboca en una depressió, és habitual en aquelles persones que ja presentaven una simptomatologia prèvia i els canvis primaverals només l’han accentuat.

Proves al·lèrgia

Les proves de l’al·lèrgia, de les més demandades al començament de la primavera 

Els símptomes de l’al·lèrgia no sempre estan relacionats amb l’època primaveral, tot i que tradicionalment ha estat l’estació amb més incidència perquè coincideix amb la pol·linització de la majoria de flors i plantes. És per això que una de les consultes més habituals a partir del març té a veure amb el diagnòstic d’al·lèrgies, les proves i altres tractaments per alleujar els símptomes.

La primavera: L’època a la qual es practiquen més proves diagnòstiques d’al·lèrgies

En aquest article detallem quines són les al·lèrgies més comunes: Pol·len, àcars, dermatitis de contacte i aliments com els cacauets, la llet o el marisc. Ara però, ens centrem en aquelles que tenen a veure exclusivament amb l’època de la primavera, en la seva majoria àcars i pol·len.

El Centre Assistencial de Vilafranca del Penedès rep, com també la resta de centres mèdics, sol·licituds per practicar proves de l’al·lèrgia, sobretot en el cas dels més petits, ja que és en l’edat infantil quan es detecten la majoria de malalties i possibles al·lèrgies.

En què consisteixen les proves de l’al·lèrgia?

Existeixen diferents tipus de proves per a comprovar si pateixes alguna al·lèrgia. El professional mèdic decideix quina serà la més adequada segons la teva situació i antecedents de salut.

 • Proves cutànies. També conegudes com a prick-test són les més habituals i consisteixen a col·locar al braç diferents extractes al·lergògens després d’una lleugera punció a la pell perquè penetri el líquid. Després s’esperen uns 15 minuts perquè la pell reaccioni i es pot esbrinar si hi ha al·lèrgia en el cas que apareguin taques vermelles, coïssor, etc.
 • Anàlisi de sang. Si el professional té molt clar quin tipus d’al·lèrgia pateix el pacient, pot demanar directament anàlisi de sang per a la cerca específica d’anticossos d’una al·lèrgia en concret. També es fan després del prick-test per esbrinar el grau d’al·lèrgia de la persona.
 • Proves epicutànies. En aquest cas es tracta d’aplicar a l’esquena entre 10 i 40 substàncies que poden induir al·lèrgia de contacte. Serveixen per a detectar dermatitis al·lèrgiques.
 • Proves amb medicaments i verins. Serveixen per a detectar al·lèrgies a insectes com les abelles.

 

 

 

Lactància-materna

La importància de la lactància materna en els primers mesos de vida

Donar el pit és una opció molt personal i íntima. Fa un parell de dècades es va començar a estendre la pràctica de donar directament el biberó, ja que la incorporació de la dona a esferes de responsabilitat dins del mercat laboral li va fer perdre temps i conciliació. Així i tot, en els darrers anys la lactància materna ha tornat de l’oblit i són moltes les dones que opten pels grans beneficis que tenen els bebès. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida abans d’introduir alimentació complementària. Això o la llet de fórmula, que aconsegueix nodrir per complet als nadons però que fa perdre altres beneficis exclusius de la lactància. Per acompanyat en el procés a les mares i que no deixin de donar el pit per desconeixement s’han creat consultories de Lactància Certificada, t’expliquem en què consisteix.

Les noves consultories de Lactància Certificades

L’IBCLC és una certificació internacional que recull un codi ètic establert pel International Board of Lactation Consultant Examiner, l’organisme independent encarregat de certificar totes les consultores del món. Les IBCLC’s són professionals que poden realitzar un seguiment acurat del procés de lactància, així com resoldre els possibles dubtes i dificultats que trobi la mare. Els beneficis que comporta la lactància materna són:

 • La llet materna evita problemes digestius als nadons.
 • Aporta defenses contra malalties víriques i bacterianes.
 • És econòmica i pràctica.
 • Disminueix l’hemorràgia postpart, el risc de patir càncer de mama i ovari i millora la mineralització dels ossos.

La lactància materna a Mútua Penedès

Per altra banda, des de Mútua Penedès s’està treballant perquè en un futur es pugui incorporar un servei de visita prenatal per a les dones embarassades. Els ginecòlegs del Centre Mèdic de Vilafranca derivaran a les mares durant el darrer trimestre de l’embaràs a una visita a pediatria per rebre assessorament i consell per resoldre tots els dubtes que puguin tenir sobre lactància i altres qüestions.