cistitis

Urologia: El servei que tracta malalties silencioses com la cistitis

La cistitis és una de les malalties més freqüents que pateixen especialment les dones i que es pot manifestar a qualsevol edat. És una de les anomenades malalties silencioses perquè no sempre se li dona la importància necessària i la cultura del silenci vers les problemàtiques relacionades amb les zones íntimes del cos de les dones dificulta la seva detecció precoç. La cistitis no és una malaltia greu però no tractar-la a temps o fer-ho només des d’una visió (tractament de la conseqüència amb antibiòtics sense buscar la causa) pot convertir-la en crònica i arribar a provocar problemàtiques més greus com infeccions de ronyó. Els serveis d’urologia tenen una importància destacada, ja que la cistitis s’ha de tractar des d’una visió multidisciplinària on també jugui un paper important el servei de ginecologia i l’atenció primària.

Amb la pujada de les temperatures a la primavera i sobretot a l’estiu s’incrementen el nombre de casos de cistitis, juguen un paper clau diferents factors com:

 • La humitat. Per això es recomana no estar-se hores amb un banyador mullat.
 • Roba d’estiu. Més fina que deixa passar més fàcilment els bacteris i de vegades poc transpirables, el que fa acumular humitat.

 

Per què les dones són més propenses a patir infeccions d’orina?

 • Canvis en els nivells d’estrògens durant la menopausa.
 • Més facilitat per a l’entrada de bacteris a la uretra (relacions sexuals, proximitat de la bufeta amb el recte, etc.)
 • Càlculs renals.
 • Predisposició genètica.

Si es pateix més d’una infecció d’orina al llarg de 6 mesos es considera crònic i no es pot tractar exclusivament amb antibiòtics, és important trobar la causa. El servei d’urologia pot fer proves per descartar problemàtiques físiques com:

 • Cultius d’orina.
 • Examen visual de la uretra i la bufeta.
 • Tomografia de les vies urinàries.

Si no es troba una causa física directa, altres indirectes poden ser la sequedat vaginal i fins i tot l’estrès. Sempre es recomana canviar alguns hàbits quotidians per evitar noves infeccions:

 • Beure molt líquid per ajudar a eliminar bacteris.
 • No aguantar les ganes d’orinar.
 • Netejar-se de davant endarrere.
 • Buidar la bufeta després de les relacions sexuals.
 • Evitar desodorants íntims i sabons agressius.
 • No utilitzar mètodes anticonceptius com el diafragma o els espermicides.
Nutrició-saludable

5 consells per alimentar-te millor

Avui es commemora el Dia Nacional de la Nutrició i demà el Dia de la Salut Digestiva, així que des de Mútua Penedès ens proposem fer-te arribar algunes pautes per aconseguir alimentar-te i nodrir-te de la millor manera possible. Recorda que el Centre Assistencial de Vilafranca disposa d’un servei de nutrició dirigit per la metgessa especialitzada en aquesta àrea, Fabiola Ramos.

Com menjar variat i saludable seguint 5 consells bàsics

La societat de la informació en la qual estem immersos ens permet poder adquirir molts coneixements sense necessitat de ser experts en un camp en concret. Això sí, s’ha de fer una feina de triatge important perquè més informació no significa més qualitat. És precisament el que ha passat en l’àmbit de la nutrició, hem passat de no saber pràcticament res sobre alimentació (ens referim a les propietats dels aliments, els efectes reals sobre l’organisme i els ultra processats) a disposar de moltíssimes dades que no sempre interpretem bé.

Des de Mútua Penedès et donem 5 consells bàsics per alimentar-te millor i no perdre’t en el mar de la informació sobre nutrició:

 1. Alimentació variada. Sempre respectant la teva forma de nutrir-te (vegana, vegetariana, flexitariana…) però fent servir les diferents opcions que tens a la teva disposició. Una de les claus és no menjar sempre el mateix perquè cada aliment ens proporciona nutrients diferents i en quantitats variades.
 2. Prioritzar fruites i verdures. Diferents experts i estudis asseguren que les fruites i verdures són la base de qualsevol dieta saludable. Ha de ser la quantitat principal en el teu plat.
 3. Fes servir cereals integrals. Elimina els refinats de la teva dieta i aposta per la pasta, l’arròs i les farines integrals i a poder ser amb el gra sencer, ja que conserven més nutrients i són més digestius.
 4. Elimina els ultra processats de la teva dieta. Consumeix aliments (carn, peix, ous, verdures, fruites, llavors…) i no productes. Tot allò que compris, estigui envasat i en la seva elaboració hagin fet servir més de 5 ingredients és considerat un ultra processat. Habitualment no són saludables.
 5. Redueix el consum de sucres lliures. L’OMS recomana que no es consumeixin més de 25 grams de sucre lliure al dia. No afecta al sucre que es trova de forma natural als aliments com la fructosa de les fruites i verdures. El sucre lliure és el que inclouen els ultra processats i productes com la mel, el xarop d’agave, algunes begudes, els sucs de fruites i el mateix sucre que fem servir a les postres, el cafè o el té.

Et deixem també aquesta petita guia editada pel Departament de Salut de la Generalitat per aprofundir en els canvis d’alimentació.

Disfunció-erèctil

3 consells per superar la disfunció erèctil

La disfunció erèctil és una malaltia que afecta el sexe masculí i es tracta encara com un tema tabú a la nostra societat. Una mostra d’això és que s’han fet pocs estudis sobre la seva incidència i el més recent es va publicar ja fa 10 anys. Parlem de l’Estudi EDEM (Epidemiologia de la Disfunció Erèctil Masculina) que va determinar que el 12% dels homes entre 25 i 70 anys a Espanya (uns 2 milions) s’han vist afectats (pots consultar l’estudi complet aquí). Des de Mútua Penedès t’expliquem les causes d’aquesta malaltia i 3 consells per poder superar-la.

 

En què consisteix la disfunció erèctil?

 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera la disfunció erèctil una malaltia que es manifesta quan la persona no pot assolir o mantenir una erecció que permeti una relació sexual satisfactòria. Molts homes encara relacionen aquesta problemàtica amb una manca de virilitat el que provoca que siguin molt pocs els que van a la consulta mèdica. Un gran percentatge dels afectats perden autoestima i pateixen inseguretat i ansietat, emocions que encara dificulten més la resposta erèctil.

 

Les causes de la disfunció erèctil

 

S’ha de distingir entre la disfunció erèctil crònica i la que apareix de forma puntual a conseqüència de l’estrès o l’ansietat per quedar bé amb una parella sexual. En el primer cas, l’origen pot implicar problemes mèdics seriosos vasculars, endocrinològics i neurològics. Per altra banda, també poden provocar una disfunció erèctil certs medicaments, l’alcohol, el tabac i les drogues.

3 consells per superar la disfunció erèctil

 

La majoria de les vegades, la disfunció erèctil és una conseqüència de diferents factors, no només orgànics o psicològics. Per això la solució s’ha d’abordar de manera multifactorial.

 

 1. Teràpia psicosexual. És molt important que un professional de la psicologia especialitzat en l’àmbit de la sexualitat pugui valorar possibles afectacions psicològiques: estrès, ansietat, autoestima, problemes emocionals del passat que s’han manifestat ara, etc.
 2. Tractament farmacològic. Després de descartar patologies greus, un professional mèdic determinarà quin és el millor tractament, normalment es recepten fàrmacs vasoactius.
 3. Vida saludable. És primordial canviar els hàbits: deixar de fumar, l’alcohol i els aliments ultra processats. Moltes vegades els tractaments amb medicines i psicològics no són suficients o no serien necessaris si els pacients canviessin algunes rutines de vida. La pràctica de més esport, menjar aliments saludables i no fumar o beure contribueixen a una salut global que també repercuteix en la qualitat de les relacions sexuals.