mamografia

Què és una mamografia? Tot el que et cal saber

Una mamografia és una imatge de la mama a través amb rajos X. El personal mèdic fa servir les mamografies amb la finalitat de cercar signes de càncer de mama en les seves etapes inicials i, en cas necessari, poder actuar a temps.

Les mamografies rutinàries són les millors proves amb què compten els metges per detectar el càncer de mama en les seves etapes inicials, de vegades fins amb una antelació de fins a tres anys.

Com es fa una mamografia?

La pacient es col·loca dempeus davant d’una màquina especial de rajos X. Una persona especialista col·loca la mama de la pacient sobre una placa de plàstic transparent. Després cobreix aquesta mama amb una altra placa, pressionant fermament. Les plaques subjecten la mama i la mantenen immòbil mentre es fa la radiografia. La pacient sent una mica de pressió. Els passos es repeteixen per prendre una imatge del lateral de la mama. Posteriorment, es fa una radiografia a l’altra mama seguint el mateix procediment.

La pacient ha d’esperar que el personal tècnic revisi les quatre radiografies per assegurar-se que no hi ha necessitat de tornar-les a fer. Però, en cap cas, ens donarà els resultats de la mamografia.

Un metge amb capacitació especial, anomenat radiòleg, interpretarà la mamografia. Aquest professional revisarà la radiografia a la recerca de signes de càncer de mama en les seves etapes inicials o altres problemes. Aquest li donarà els resultats al nostre metge, que serà el que ens els transmetrà.

Fa mal fer-se una mamografia?

Per a la majoria de les dones, fer-se una mamografia és un procés molest. Algunes dones ho troben dolorós. No obstant això, una mamografia només dura uns minuts i les molèsties, en cas de tenir-les, desapareixen aviat.

Hi ha diferents factors que poden incidir en les molèsties que sentim:

  • la destresa del tècnic de rajos
  • la grandària de les mames
  • la quantitat de pressió que se’ls hagi d’aplicar.

També cal tenir en compte que les seves mames poden estar més sensibles si es té la menstruació o s’està a punt de tenir-la.

Consells abans de fer-se una mamografía

Intenti no fer-se una mamografia la setmana prèvia a la seva menstruació o mentre la tingui. Les mames poden estar inflades o sensibles al tacte en aquests moments.
El dia de la mamografia, no es posin desodorant ni perfum, ja que aquests productes poden aparèixer en la radiografia com a taques blanques.

On puc fer-me una mamografia?

Al servei de Diagnòstic per la Imatge de Mútua Penedès. Contacta ara!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *