Vilafranca del Penedès

Vilafranca del Penedès. Història i actualitat

Es considera que Vilafranca del Penedès va néixer entre els anys 1108 i 1151. Durant aquests anys es troba la primera referència a la Vila. Vilafranca del Penedès es va fundar al voltant de l’antiga Torre Dela, que es trobava a prop de la Via Augusta.

Vilafranca del Penedès: Creació i creixement

Des del moment en què neix la Vila se celebrava un mercat, fet que juntament amb les franqueses concedides, la tranquil·litat envers els sarraïns i l’impuls que li va donar el Comte de Barcelona va propiciar el creixement del primer nucli fins a arribar a ser una de les ciutats més importants del Principat. La distribució de la Vila era la típica d’una ciutat medieval amb el clos de la muralla, el barri jueu, la noblesa i els gremis.

Durant el segle XIII, Vilafranca del Penedès experimenta un important creixement econòmic i social, i es consolida la repoblació de la seva àrea d’influència i la seva posició puntera com a centre comercial en la confluència d’importants vies de comunicació.

A més, com a vila reial rep protecció i, alhora, molts privilegis, per la qual cosa es converteix en una de les poblacions de domini reial més notables de la Catalunya. En aquest sentit el 1218 se celebra una assemblea convocada per Jaume I, que reuneix la noblesa, els prelats i els representants de les ciutats i les viles.

La importància territorial de Vilafranca del Penedèa es veu corroborada amb la formació de la vegueria amb el mateix nom i en l’establiment de diferents cases monàstiques, que converteixen la vila en un centre de gran activitat.

Vilafranca va tenir un creixement intens durant la segona meitat del segle XII. Per a aconseguir tal fita va ser decisiva la seva situació com a via de connexió entre les terres cristianes amb les musulmanes. Com a conseqüència d’aquesta rellevància, el rei va fer donació dels drets de notaria a l’Església l’any 1188.

La coincidència de les celebracions religioses amb els mercats i fires com a activitats inseparables i la concessió reial dels drets de notaria van fer que l’església de Vilafranca exercís un poder econòmic i jurídic molt gran.

Vilafranca del Penedès: Actualitat

Vilafranca del Penedès és una vila de la vegueria del Penedès, capital de la comarca de l’Alt Penedès. El municipi té una extensió de 19,63 km² i està format pel nucli de la capital i els veïnats del Bordellet, el Carrer d’en Perepau, el Molí d’en Rovira, Can Salines i la Serreta.

Vilafranca és coneguda a escala internacional pels seus vins: el cava català i els vins de la Denominació d’Origen Penedès (D.O.). A part del vins i caves, Vilafranca també és coneguda pels Castellers de Vilafranca i per la seva Festa Major, que compta amb un dels dracs més antics d’Europa i una vintena de balls i colles castelleres.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *