persones amb alzheimer

Pautes d’alimentació per a persones amb Alzheimer

El deteriorament cognitiu fa que les persones amb Alzheimer tinguin més dificultats per menjar i seguir una dieta saludable. Una característica d’aquesta malaltia és la pèrdua de pes. Per això, podem seguir unes pautes per ajudar a les persones amb Alzheimer a alimentar-se millor. Com podem ajudar-los?

Observació de la malaltia en persones amb Alzheimer

L’Alzheimer és una malaltia degenerativa amb diverses etapes. Independentment de l’etapa en la qual es trobi l’afectat, és important observar-ho per trobar la solució adequada.

La demència també afecta a la salut dental. És recomanable una revisió de l’odontòleg i una correcta higiene per seguir una bona alimentació. Les persones amb Alzheimer poden deixar de menjar si tenen nafres, dents sensibles o genives inflamades.

Aquesta malaltia també afecta a la visió, per la qual cosa és necessària una revisió periòdica de l’oftalmòleg. Si observem com interactua el malalt amb el menjar, podrem triar quins aliments són els preferits per establir una dieta correcta.

Dieta amb plats variats i fàcils d’ingerir

Una dieta saludable és aquella que està composta per fruites, verdures, proteïnes de qualitat, llegums i cereals integrals. Les persones malaltes d’Alzheimer també han de seguir una dieta basada en els aliments anteriors, encara que si escau, amb una singularitat. És tan important triar els ingredients adequats com la seva preparació i presentació.

Per al malalt és millor preparar plats que es puguin menjar amb les mans, és a dir, que es puguin tallar en trossos: sandvitxos, fruites, croquetes, bunyols, etc. Per a la seva seguretat, s’han d’evitar aliments amb espines, ossos petits, llavors o fruits secs.

En les etapes més avançades de la malaltia, els triturats i purés faciliten que la persona amb Alzheimer pugui menjar sense necessitat de mastegar.

Consells pràctics en la taula

Aplicant els següents consells, aconseguirem que el malalt d’Alzheimer ingereixi tots els nutrients necessaris:

  • Els malalts d’Alzheimer requereixen el seu temps, per la qual cosa hem d’evitar les presses a l’hora de menjar.
  • És preferible realitzar petites ingestes durant tot el dia (unes cinc).
  • És convenient que el pacient mengi assegut en la taula i en família.
  • Si ho necessita, podem guiar la seva mà per utilitzar els coberts, amb paciència perquè no s’atabali.
  • És millor optar per colors neutres en les estovalles i la vaixella, per evitar distraccions.
  • Hem de controlar les quantitats que ingereix el malalt, evitant els excessos.Si no vol obrir la boca, hem d’estimular-li la barbeta tocant-la suaument, o mostrar-li amb paciència com mengem nosaltres.

Tot i que seguint aquestes recomanacions es pot ajudar a la persona amb Alzheimer, és imprescindible comptar amb l’ajuda d’un especialista per controlar el seu pes i la seva nutrició.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *