sagnat de genives

Sagnat de genives, ¿què faig?

Trobar les causes del sagnat de genives és important per a la millora de la nostra salut bucodental. Encara que els motius poden ser varis, en la majoria dels casos està lligat a una mala higiene bucal. No raspallar-se les dents de manera habitual, no utilitzar esbandida bucal i fil dental poden acabar en problemes majors com la gingivitis.

Causes del sagnat de genives

Les principals causes del sagnat de genives són:

  • Presència de placa dental
  • Canvis hormonals causats per l’embaràs o la pubertat
  • Factors genètics
  • Qualsevol trastorn hemorràgic
  • Pròtesis dentals mal col·locades
  • Raspallar-se amb molta força
  • Mal ús de la seda dental
  • Ús d’ortodòncia fixa
  • Ús d’anticoagulants
  • Diabetis, anèmia o hepatitis i altres malalties
  • Consum d’alguns fàrmacs
  • Deficiència de vitamina K
  • Estrès

Quan el sagnat de genives deriva en una malaltia periodontal, a més apareixen altres símptomes: sensibilitat dental, enrogiment de les genives, recessió de les genives i mal alè a causa de la tosca acumulada.

Què fer si em sagnen les genives

El primer pas és acudir a l’odontòleg. És molt important definir quina és la causa del sagnat de les genives. Generalment es tracta de gingivitis, una malaltia inflamatòria de les genives. Una vegada diagnosticades les causes del sagnat, és més fàcil establir el tractament més adequat.

 

Per combatre el sagnat es recomana una neteja dental professional. Encara que moltes vegades, les causes del sagnat es deuen a una malaltia avançada. En aquest cas serà necessari realitzar un curetatge dental i un allisat radicular que elimini totalment la placa acumulada.

Prevenir el sagnat de genives

Amb aquestes senzilles pautes, podràs evitar un dels majors problemes bucals avui dia, el sagnat de genives:

  1. Visitar a l’odontòleg periòdicament. Es recomana visitar a l’odontòleg cada sis mesos. Es podrà avaluar si és necessari realitzar una neteja dental o descartar qualsevol malaltia periodontal.
  2. Raspallar-se correctament. No significa fer-ho enèrgicament, sinó amb suavitat, utilitzant un raspall amb una duresa suau o mitjana. Mínim dues vegades al dia.
  3. Utilitzar seda dental. La seda dental és una forma efectiva d’evitar l’acumulació de placa en les genives, per això es recomana utilitzar-la almenys dues vegades al dia.
  4. Millorar els hàbits alimentaris. Una alimentació saludable i evitar el consum de tabac i alcohol influirà en una bona salut bucal.
  5. Sagnat per algun medicament. En el cas que ocorri aquesta complicació pels efectes secundaris d’algun medicament, el millor és consultar a l’especialista.

Com raspallar-se correctament les dents

Raspallar-se les dents un mínim de dues vegades al dia pot evitar l’acumulació de tosca. Així i tot, el correcte és fer-ho després de cada àpat i acompanyat de l’ús de seda dental i d’esbandida bucal.

 

Raspallar-se les dents pressionant fortament les genives no és beneficiós. Estrènyer el raspall no neteja més les dents i sí que pot donar lloc a la recessió de les genives. El moviment natural en raspallar-se és de dreta a esquerra de forma horitzontal. Però no és el moviment correcte. El raspallat ha de realitzar-se de dalt a baix, utilitzant un raspall de suau i sense pressionar la geniva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *