intolerància a la lactosa

Intolerància a la lactosa de la llet però no del formatge i iogurt, per què?

La intolerància a la lactosa fa que les persones no puguin beure llet, però sí ingerir iogurts i formatge. Aquesta dolència afecta a un alt percentatge de la població espanyola (entre un 30% i un 50%, segons la SEMG).

Es tracta d’una intolerància bastant comuna per la qual les persones no són capaces de digerir grans quantitats de lactosa sense tenir molèsties gastrointestinals. Una de les principals causes de desenvolupament d’aquesta intolerància, és la de deixar de consumir làctics. El nostre cos deixa de produir lactasa, que és l’enzim que la metabolitza, i es produeix la intolerància.

Què és la lactosa?

La lactosa és el sucre propi de la llet natural. No es tracta de sucres afegits en la preparació de la llet, sinó d’un compost que totes les llets contenen de forma natural.

La lactosa es metabolitza gràcies a un enzim conegut com a lactasa, que garanteix la seva correcta absorció. Quan l’organisme té una deficiència d’enzim de lactasa, no és capaç d’assimilar la lactosa. Si una persona presenta els següents símptomes és que segurament sigui intolerant a la lactosa: gasos i símptomes transitoris com vòmits, distensió i dolor abdominal, diarrea o restrenyiment.

Com diagnosticar la intolerància a la lactosa

Si es presenten els símptomes descrits en el punt anterior, el millor és acudir al metge per realitzar una prova. A continuació, et mostrem quines proves es poden realitzar per detectar aquesta intolerància:

  • El test de la lactosa: analitza els sucres després de la ingesta de lactosa per veure com respon l’organisme. La prova consisteix a ingerir 100 grams de lactosa, prenent mostres de sang als 30, 60 i 120 minuts.
  • Test d’hidrogen en la respiració: en els intolerants a la lactosa es dóna un augment d’hidrogen en la respiració.
  • El test d’acidesa en els fems: es produeix un augment d’acidesa.
  • També es pot realitzar una biòpsia a l’intestí prim. Es comprova la presència o no d’enzim de lactasa en la mucosa intestinal.

Tractament contra aquesta doléncia

El tractament és molt senzill, ja que n’hi ha prou amb complementar la llet normal amb enzims de lactasa. Es poden prendre en càpsules o en forma de pastilles masticables. Una altra manera és consumir directament productes sense lactosa.

Es pot ser intolerant a la lactosa però no tenir problemes amb formatges i iogurts?

Sofrir d’intolerància a la lactosa no sempre és sinònim de no poder menjar altres derivats làctics. Dependrà del grau d’intolerància de cada persona i de l’aliment que es consumeix.

Els iogurts, com estan fermentats, tenen una concentració de lactosa baixa i solen ser ben tolerats per aquestes persones.

Quant als formatges, es recomana consumir aquells amb una major grau de maduració. A major maduració o duresa del formatge, menor quantitat de lactosa. Per tant, és millor optar per un formatge curat que per un formatge fresc, ja que té una quantitat major de sucres.

El fet de ser un trastorn molt comú, ha fet augmentar la demanda de les proves d’intolerància a la lactosa. D’altra banda, s’han desenvolupat gran quantitat de productes sense lactosa per atendre a les necessitats d’aquest col·lectiu de persones.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *