reeducacio postural

Què és la reeducació postural general del cos?

La reeducació postural global (RPG) és un mètode creat pel fisioterapeuta francès Philippe Souchard. És una teràpia manual que ajuda a l’avaluació, diagnòstic i tractament de totes les patologies que afecten el sistema neuromúscul-esquelètic.

En què consisteix la reeducació postural global?

És un mètode de fisioteràpia no invasiu, suau i progressiu, que pot ser aplicat a qualsevol edat. Aquesta teràpia es fonamenta en l’anàlisi, estudi i observació de l’anatomia, la fisiologia i la manera en què emmalalteix l’ésser humà.

El RPG és un tractament basat en tres aspectes fonamentals: globalitat, causalitat i individualitat.

  • Individualitat: cada individu s’organitza, funciona i s’altera de manera única
  • Globalitat: cada part del cos s’interrelaciona amb les altres
  • Causalitat: No només es treballen les conseqüències sinó també les causes

Els principis de la RPG

Els principis en els quals la reeducació postural general es regeix són els següents:

1. Els músculs s’organitzen en forma de cadena

No existeix una acció dels músculs de forma aïllada, sinó que tots actuen complementant-se els uns amb els altres. Si algun dels seus components de la cadena falla, tota ella es veu afectada, per la qual cosa cal corregir tots els seus components alhora.

2. Músculs estàtics i dinàmics

Existeix una distinció clara entre tots dos. Els dinàmics perden eficàcia quan estan atrofiats o tenen poc to i els estàtics tenen poca eficàcia quan estan rígids, són curts o hipertònics. Quan s’exerciten uns i s’estiren uns altres, els músculs guanyen elasticitat, es recupera el to muscular i s’eliminen tensions innecessàries.

3. La gravetat i l’acció muscular comprimeixen les articulacions

Aquest tractament busca recuperar l’espai normal entre les articulacions. Les articulacions suporten el pes del cos i serveixen de punt de suport pels músculs. Un enfortiment excessiu de la musculatura pot contribuir a la desalineació i la compressió articular. El tractament se centra en l’articulació afectada, per alleujar la seva pressió i estirar tota la musculatura que l’envolta fins a aconseguir la posició original.

4. La respiració

La respiració repercuteix tant en la forma i funcionament del cos, com en els aspectes emocionals i mentals. Durant la pràctica del tractament, es dóna importància a la respiració, flexibilitzant el tòrax i relaxant la musculatura.

En què consisteix un tractament de RPG?

La RPG és una sèrie d’exercicis d’estiraments globals. Aquests van evolucionant des d’una posició inicial sense tensió, fins a arribar a una posició final de progressiu estirament. Tots aquests exercicis es poden realitzar sobre una llitera, estirat o assegut i, fins i tot, dempeus sempre sota la supervisió del terapeuta.

El fisioterapeuta utilitza la teràpia manual sense generar gestos bruscs o inesperats pel pacient. És un tractament individual d’una hora aproximadament que no castiga el cos.

El tractament sempre es programa en funció de les necessitats individuals de cada persona i els resultats obtinguts.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *