estrès

Com controlar l’estrès a través de la meditació

Amb el ritme de vida actual, sempre volem arribar a més coses i ser millors en el que ens proposem. Ens movem a gran velocitat entre el treball, la família, els amics i el poc temps d’oci que tenim. I és que la societat ens pressiona per ser els millors i acaba per passar-nos factura. Aquí és quan entra en joc el famós estrès.

Què és en realitat l’estrès?

Cal deixar clar que l’estrès no és una malaltia ni una patologia. Tampoc és un símptoma que alguna cosa va malament en el nostre organisme. Simplement és una reacció o resposta fisiològica i biològica de l’organisme a una situació de perill. L’estrès en certes situacions pot, fins i tot, ser-nos de molta ajuda. Però si es manté l’estat d’alerta, llavors, es converteix en una malaltia.

Trobem dos tipus d’estrès:

  • L’eutrés o positiu, que s’acciona quan volem sortir d’una situació indemne.
  • El distrés o negatiu, que causa nivells molt alts de fatiga, ansietat i irritabilitat.

Factors que poden causar estrès. Com buscar solucions

Els factors desencadenants de l’estrès són aquells estímuls que afecten l’estat d’equilibri del nostre organisme. Aquests factors poden ser de dos tipus: interns i externs.

1. Els factors estressants interns. Són els mecanismes químics i físics que es produeixen en el nostre cos i que provoquen l’estrès. Un exemple d’això, la nicotina.

2. Els factors estressants externs. En aquest grup trobem tres classificacions:

  • els estressors únics. En ells trobem els canvis dràstics en l’entorn i són causants d’episodis d’estrès posttraumàtic
  • els múltiples afecten de forma significativa a la vida d’una persona o un grup petit, com la mort d’un ésser
  • i els quotidians que són simples alteracions en la rutina

Tots aquests factors són els desencadenants de l’estrès i s’exterioritzen de diferents maneres en el nostre organisme. Una de les formes més freqüents és el bruxisme o el gest d’estrènyer la mandíbula a l’excés.

Com podem utilitzar la meditació per controlar aquesta resposta de l’organisme

Una de les maneres més senzilles amb les quals podem controlar l’estrès diari és a través de la meditació. La meditació és molt més que asseure’s en silenci a terra amb encens. Generalment s’utilitza per relaxar la ment, alliberar-la dels pensaments i concentrar-la en el present (el que es coneix com a mindfulness).

A continuació t’expliquem dues maneres diferents d’eliminar l’estrès mitjançant la meditació:

1. Meditació a través del zentangle i els colors

Una forma actual molt de moda per alliberar la ment és a través del dibuix terapèutic. D’una banda tenim els dibuixos de patrons o zentangle i, d’altra banda, l’acció lliure d’acolorir dibuixos prèviament dissenyats. Aquestes dues formes alliberen la ment dels factors estressants que l’envolten i aconsegueixen relaxar-la i deixar-la en blanc, almenys, per uns moments.

2. Meditació i exercici físic a través del ioga

Una de les formes més antigues de meditació és el ioga. A través de les diferents postures ens fem conscients del moment present, del nostre propi cos i de com es mou a l’espai. Consisteix en una meditació en moviment on ens centrem solament en el cos i ment.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *