sistema immunitari

Enforteix el sistema immunitari en nens

Enforteix el sistema immunitari en nens

La nutrició juga un paper fonamental en el desenvolupament i manteniment del sistema immunitari, i la seva resposta davant les diverses malalties. Existeixen diferents aliments que han de ser imprescindibles en la dieta dels nens a l’hivern, per contenir propietats i micronutrients que contribuirien a reforçar les seves defenses, o ajudar-los a recuperar-se abans de les malalties típiques d’aquesta època.

Els aliments recomanats per enfortir el sistema immunitari en els nens són els següents:

  • Fruites i verdures riques en vitamina C

Fruites com el kiwi, els cítrics (taronja, llimona, mandarina, aranja…) o els caquis, i verdures com la coliflor, el pebrot vermell, el bròquil, les bledes i els espinacs, tenen un alt contingut en vitamina C, un micronutrient caracteritzat per potenciar el nostre sistema immune, evitar refredats i contribuir a la millora dels símptomes.

  • Aliments amb vitamines liposolubles (A, D, E)

Les vitamines liposolubles (A, D i E) exerceixen un paper fonamental en l’organisme, ja que ajuden a regular la resposta immunitària, estimulant la producció de cèl·lules indispensables per al correcte funcionament del sistema immune, com els leucòcits o els anticossos. Aquests aliments són: tomàquets, la remolatxa, les pastanagues, els derivats lactis o els mol·luscos. El salmó, les sardines en oli d’oliva, els cereals enriquits, els productes lactis i l’ou. Les ametlles i els cacauets.

  • Aliments amb ferro

El dèficit de ferro afecta la correcta funció del sistema immune, i es relaciona amb una major incidència de malalties gastrointestinals i respiratòries. Per això, és fonamental incloure aquest micronutrient en la dieta dels nens i en les quantitats recomanades, a través d’aliments com els peixos i mariscos, vegetals de fulla verda (espinacs, bledes, borratja…), carn, lactis i fruita seca.

  • Aliments amb zinc, coure i seleni

El zinc i el coure són micronutrients presents en l’organisme humà en concentracions molt petites, però amb un importantíssim paper en el manteniment de la salut, ja que exerceixen multitud d’efectes sobre les cèl·lules immunitàries. El seleni és essencial per a mantenir una resposta immunitària correcta, i s’ha demostrat que és un potent agent enfront d’algunes infeccions víriques. Les principals fonts alimentàries d’aquests oligoelements són els peixos, crustacis i mariscos, les carns vermelles, els derivats lactis, l’ou, els pèsols i les llenties. Entre els aliments rics en seleni es troben, principalment, les nous.

  • Mel

La mel és una gran font d’energia, i un aliment amb moltes propietats nutricionals, perquè és ric en vitamines (C, B1, B2, B3, B5), àcid fòlic, minerals (fòsfor, calci, magnesi, silici, ferro, manganès, iode, zinc, or i plata)…

  • Iogurts naturals i lactis fermentats

Els lactobacils que podem trobar en els iogurts i en les llets fermentades, ens ajudaran a reforçar la flora intestinal i les mucoses digestives, fent que el cos processi perfectament tots els nutrients essencials per a reforçar les nostres.

  • Aigua

L’aigua és la beguda més sana per a mantenir hidratat l’organisme, i és important que els nens consumeixin les quantitats diàries recomanades. A l’estiu, tots semblem tenir clara aquesta premissa per a evitar la deshidratació dels més petits, però a l’hivern l’aigua continua sent igual de necessària, a més d’una perfecte aliada per a dissoldre la mucositat i mantenir hidratada la mucosa respiratòria, protegint-la enfront de les infeccions.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *