malalties cardiovasculars

Quines són les malalties cardiovasculars més freqüents en la gent gran?

L’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida ha fet que augmenti la freqüència de les malalties cardiovasculars. Amb els anys, l’organisme es va afeblint i, igual que els músculs i els ossos es veuen afectats per l’edat, també ho fan el cor i les artèries.

Per què és important prevenir les malalties cardiovasculars?

La influència que tenen hàbits i estils de vida perjudicials sobre algunes de les malaties cardiovasculars fa destacable que aquest grup de malalties ocupi una posició central entre els problemes de salut de la població i particularment entre els ancians.

Si bé aquestes malalties estan presents en l’edat adulta prèvia a la vellesa, algunes d’elles com la insuficiència cardíaca o la malaltia coronària es fan més freqüents amb l’edat avançada. La major part dels pacients que les pateixen són majors de 65 anys, per la qual cosa probablement calgui definir-les conjuntament amb les característiques pròpies d’aquest grup de població.

Entre la gent gran, les malalties cardiovasculars són la principal causa de malaltia i mort. A més d’aquesta gran mortalitat, els ingressos hospitalaris i finalment, les incapacitats són els principals problemes que sofreixen aquest grup de població. És fàcil d’entendre aquesta incapacitat en una persona gran que es troba limitada seriosament en la seva mobilitat i autonomia i per problemes respiratoris secundaris.

Les malalties cardiovasculars més freqüents en persones grans

Les malalties cardiovasculars que pateixen la gent gran són les següents:

  • Cardiopatia coronària: actualment és la principal causa de pèrdua funcional en homes. Es tracta d’una malaltia que afecta als vasos sanguinis del cor, fent que no rebi la suficient quantitat de sang per al seu funcionament. Dins d’aquesta malaltia, les complicacions més freqüents són l’infart agut de miocardi i l’angina de pit.
  • Malaltia cerebrovascular: les venes i artèries que irriguen el cervell es veuen afectades impedint que la sang circuli correctament. Afecta en major mesura a dones, sobretot durant la tercera edat. Entre els seus efectes es troben l’ictus i problemes de vista o coordinació de moviments.
  • Hipertensió arterial: consisteix en l’augment de la pressió arterial que fa que les artèries es facin més gruixudes dificultant el pas de la sang. Aquesta malaltia no presenta símptomes clars pel que es recomana portar un control exhaustiu i periòdic de la pressió arterial de les persones grans per detectar-la a temps.

Com prevenir les malalties cardiovasculars

Segons la Societat Espanyola de Gerontologia i Geriatria, el 80% de les malalties cardiovasculars poden evitar-se amb solament canviar els hàbits de vida. Deixar de costat factors de risc com el tabac, l’alcohol, el sedentarisme i seguir una dieta equilibrada són mesures claus per reduir les possibilitats de sofrir aquest tipus de malalties.

És per això que es recomanable consultar al seu professional de salut per establir les pautes a seguir més adequades per al benestar de les persones grans.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *