castanyes

Beneficis de les castanyes per a la salut

Els beneficis de les castanyes, com veurem a continuació, són molts. En aquesta ocasió ens centrarem en la castanea vulgaris, que és l’anou del castanyer i és fruit sec que és menja, principalment, a la tardor i l’hivern.

Les castanyes no s’acostumen a menjar crues. De fet, fer-ho no és massa recomanable perquè contenen tanins i aquests ens poden sentar malament a l’estómac. És preferible menjar-les al forn o torrades. També es poden menjar bullides, confitades i s’utilitzen en diferents plats com amanides, purés, guarnicions, etc.

Valor nutricional de les castanyes

La composició de 100 grams de castanyes és, aproximadament, la següent:

  • 40 grams d’aigua
  • 40 grams de carbohidrats
  •  5 grams de greixos
  •  4 grams de proteïna vegetal
  •  7 grams de fibra

A més, contenen vitamina E i vitamines B3, B6, B1, B2 i B9. I potassi, fòsfor, magnesi, calci, zinc, ferro, sodi, iode i seleni.

El seu valor energètic és d’unes 225 kcal cada 100 grams.

Beneficis de les castanyes per a la salut

Són saciants

A més de totes les característiques exposades en el darrer apartat, són un aliment saciant perquè contenen molta fibra i hidrats de carboni complexos. És per això que hi ha dietes per aprimar-se que les inclouen.

Dents i ossos sans

Tenen calci, magnesi i fòsfor, que són molt bons per mantenir el nostre sistema ossi i les dents.

Són bones per al sistema nerviós

Les castanyes estimulen el funcionament del sistema nerviós central perquè contenen molts minerals i vitamines del grup B. Això és bo perquè preveu alteracions i malalties de tipus neurològic.

Diabetis

Les castanyes són bones per a les persones que pateixin diabetis perquè els carbohidrats que conté són d’absorció lenta i això fa que no hi hagi pics d’insulina en sang.

No tenen gluten

La farina de castanya és un bon substitut d’altres farines amb gluten i, per tant, és una molt bona opció per a persones celíaques o amb sensibilitat al gluten. També per a aquelles persones que volen cuidar la seva salut.

Afavoreixen el trànsit intestinal

Les castanyes tenen molta fibra que contribueix molt positivament a diferents punts del nostre organisme. Un dels més importants és que ajuda a mantenir la flora bacteriana en condicions òptimes i això incidirà en un millor funcionament del nostre sistema immunològic. A més, prevenen l’estrenyiment i malalties de l’intestí gros com ara el càncer de colon.

Hipertensió

Les persones hipertenses poden consumir castanyes sense problema perquè tenen moltbaix contingut en sodi i alt en potassi. És per aquest motiu que també són diürètiques i, per tant, bones per a aquelles persones que retenen líquids.

Anemia

Les castanyes també són bones per prevenir i millorar alguns tipus i casos d’anèmia i, també, cansament i fatiga. És així perquè contenen ferro, que combinat amb vitamina C, que la contenen moltes fruites, ens ajuda a millorar els nivells de ferro en sang i a estar menys cansats.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *