Fer exercici després del part és bo o dolent?
Si ets una persona activa en l’esport, segur que tens ganes de començar a fer exercici una altra vegada després del part. Quan estem acostumats a tenir uns hàbits de vida saludables es fa molt difícil passar una temporada sense fer exercici. Després del part, és un d’aquells moments en els quals trobes a faltar fer exercici. A part d’una bona alimentació també és necessari reprendre l’exercici el més aviat possible. Però és important fer-ho d’una forma segura.
Fer exercici per a la recuperació pospart porta el seu temps
Després de tot el procés que comporta el part, és recomanable esperar com a mínim al fet que acabi la “quarentena”. Complert aquest període, ja podem reprendre l’exercici però sempre d’una manera progressiva.
No tinguis pressa a tornar a exercitar el teu cos, ni et preocupis tampoc per l’augment de pes. El teu nadó t’ho agrairà ja que és una font d’alimentació per a ell. Per això gaudeix dels primers dies al seu costat i intenta descansar perquè tots els òrgans tornin al seu estat original.
Amb un part vaginal, s’exerciten els músculs que formen el sòl pèlvic. Després del part, i a causa de l’esforç, poden aparèixer problemes com incontinència urinària o fecal i prolapse genital. Si es practiquen exercicis intensos com, per exemple, abdominals o activitats aeròbiques, es poden incrementar aquestes dolències.
En cas de cesària, la cicatriu necessita el seu temps de recuperació i és recomanable respectar aquestes primeres setmanes pospart. Passat aquest període es pot tornar a l’esport a poc a poc, de manera progressiva per evitar una mala cicatrització o problemes derivats.
Per on haig de començar?
Sortir a caminar és un exercici excel·lent, activa tot el metabolisme del cos i a més ho pots practicar amb el teu nadó. És recomanable establir uns hàbits de passeig d’entre 15 o 20 minutos uns tres o quatre dies a la setmana. Depenent de cada persona, aquest exercici podrà incrementar-se segons les seves necessitats. Però deixa de caminar en cas de marejos, dolor o cansament; és millor parar-se i reprendre en una estona.
Una altra de les prioritats és reforçar el sòl pèlvic, sempre amb cura. Els millors exercicis i que al seu torn no castiguen el cos són el ioga i pilates. Els fisioterapeutes especialitzats en uroginecología i obstetrícia sempre ens poden assessorar i realitzar-nos una revisió del nostre estat.
La natació és sempre aconsellable, ja que l’aigua disminueix l’impacte dels moviments en el nostre cos.
Algunes recomanacions que et poden servir d’utilitat
Tenint en compte que cal començar l’exercici de manera progressiva, aquí van algunes recomanacions per gaudir dels beneficis de l’esport:
- Estableix una rutina d’un dia a la setmana per començar.
- És aviat per posar-te metes. El teu cos necessita recuperar-se, aquest és l’objectiu principal.
- Fes esport en companyia per sentir-te motivada.
- Gaudeix de l’aire lliure sempre que puguis.
- Utilitza sempre roba més folgada, còmoda i transpirable.
- Hidrata’t especialment si estàs donant el pit.
Seguint aquestes recomanacions podràs reprendre l’exercici de forma segura. Has de ser pacient i segur que l’activitat física tornarà a formar part de la teva vida abans del que creus.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!