La primavera millora la nostra salut?
L’opinió és gairebé unànime: L’arribada de la primavera millora el nostre estat d’ànim i aquesta part emocional repercuteix positivament en la part més física: Més hores de sol, més vida social, temperatures més suaus… Tot contribueix al fet que estiguem de millor humor, però aquesta estació també amaga una part no tan agradable: l’astènia, l’afectació pel canvi d’hora o les al·lèrgies.
La salut física a la primavera
Un dels principals canvis que es produeixen amb l’arribada de la primavera es correspon amb el canvi de temperatures. Els graus pugen a poc a poc, i també, el número més gran d’hores de sol contribueix a una regulació climatològica. Aquest increment de les temperatures fa que els virus i els bacteris no proliferin tant com a l’hivern i això redueix el nombre de grips, faringitis i altres malalties cardiorespiratòries. Per contra, els canvis de temperatura incrementen els refredats. De totes maneres, el més habitual és que la població en general emmalalteixi menys a la primavera.
Tanmateix, la humitat i l’increment de les hores de llum provoquen canvis hormonals que afecten al nostre organisme provocant:
- Astènia primaveral (període d’adaptació als canvis d’estació que provoca fatiga, somnolència, irritabilitat…)
- Al·lèrgies al pol·len.
- Cansament pel canvi d’hora.
La salut emocional a la primavera
Com hem indicat a l’inici, l’augment de les hores de llum i la pujada de temperatures fomenten l’activitat social, milloren l’estat d’ànim i també incrementen el desig sexual. Tot això té relació amb la Vitamina D que ens aporta el sol i que afecta l’estat d’ànim i els nivells de testosterona.
Precisament aquesta major exposició al sol ajuda a enfortir els ossos i també a millorar el nostre sistema immunològic. A més, la nostra alimentació canvia a millor, el sol i les temperatures fan que incloguem a la nostra dieta més fruites i verdures fresques i que bevem més perquè tenim set: aigua, sucs naturals…
En resum, la primavera porta un millor estat de salut en general, tot i que el canvi d’estació en un inici pot comportar algunes problemàtiques (astènia, al·lèrgies, etc.)
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!