Una dona es moca en el primer pic epidèmic de la grip

Catalunya supera el pic epidèmic de la grip

Actualment, el nivell de transmissió de la malaltia és moderat, i amb la vacunació es pot evitar un altre pic epidèmic de la grip a curt termini.

La grip es troba a la baixa. Catalunya va superar el pic epidèmic de la grip la setmana passada, i actualment el nivell de transmissió és moderat, tal com ha publicat el Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (Sivic).

Actualment, s’ha detectat un augment de la incidència de la malaltia entre els infants. Tot i això, tenint en compte els casos actuals no podem afirmar que ens trobem en una segona onada de la grip.

Novetats en la vacunació

Per a la campanya d’aquest curs, el Departament de Salut ha inclòs la vacunació sistemàtica per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat. Per això, es farà servir una única dosi injectable. Aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció, i pot manifestar complicacions en la salut arran de la malaltia. Per aquest motiu, la vacuna protegirà les criatures d’una manera precoç i serà decisiva per evitar un segon pic epidèmic de la grip.

Salut també recomana la vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores. Els estudis demostren que les persones fumadores tenen un risc més alt de patir complicacions respiratòries, de la mateixa manera que les persones amb diabetis o qualsevol altra patologia crònica.

La campanya de vacunació contra la grip s’adreça a les persones de 60 anys i més, així com a la població amb condicions de risc amb problemes de salut crònics com ara l’obesitat, dones embarassades, persones amb immunosupressió, professionals sanitaris i sociosanitaris i d’altres serveis essencials. Durant aquest període de pic epidèmic de la grip, les vacunes protegeixen les persones vulnerables de contraure la malaltia.

Com sé si tinc la grip?

Sovint, la grip es manifesta d’una manera sobtada. Durant els períodes en què hi ha un pic epidèmic de la grip, les possibilitats d’encomanar-se són més altes respecte de les fases habituals. Per aquest motiu, és important que prenguem precaucions, especialment quan hi ha un pic epidèmic de la grip.

Els símptomes habituals de la grip són els següents:

  • febre alta (entre 39 ºC i 40 ºC)
  • dolor als músculs
  • tos seca
  • malestar generalitzat
  • mal de cap i de coll
  • nas tapat
  • sensació d’enfredoriment
  • secreció nasal
  • cruiximent

En el cas de les persones que gaudeixen d’un bon estat de salut, els símptomes acostumen a desaparèixer en una o dues setmanes. Tot i això, la tos i el cansament poden allargar-se en el temps.

Quan els símptomes generen molèsties notables, el més recomanable és visitar un especialista mèdic. Al Centre Mèdic Mútua Penedès comptem amb professionals de la medicina general que et fan un seguiment de la malaltia en tot moment.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *