Una persona convivint amb asma i esport

Asma i esport: són una bona combinació?

L’activitat física és altament recomanable, ja que millora la funció pulmonar i cardiovascular de les persones que tenen la malaltia. Asma i esport poden conviure perfectament si seguim els següents passos.

Segurament hem escoltat alguna vegada que asma i esport no són compatibles. Contrari a la creença popular, l’exercici és molt positiu per a la població que conviu amb algun grau de la patologia. Des de Centre Mèdic Mútua Penedès, t’expliquem quins són els beneficis de l’esport en l’asma i com iniciar una rutina d’exercici adaptada a la teva realitat personal.

Asma i esport: quins són els beneficis?

L’asma és una malaltia de l’aparell respiratori caracteritzada per episodis d’ofec a causa d’una disminució del diàmetre bronquial. Cal tenir en compte un seguit de condicions per tal d’ajudar al correcte desenvolupament físic. L’asma bronquial no implica evitar l’esforç, així com tampoc hem d’exigir-nos sempre un rendiment màxim sense tenir en compte les característiques de la malaltia.

L’exercici físic millora la funcionalitat dels pulmons, ja que afavoreix la capacitat respiratòria. D’aquesta manera, s’augmenta la resistència física a l’hora de practicar esport. Com més activitat física fem, més s’acostumen els nostres pulmons a consumir oxigen. A mesura que la integrem a la nostra rutina, la intensitat amb què treballa el nostre cos per respirar disminueix.

L’activitat física també afavoreix la salut del cor. Quan es practica d’una manera periòdica, s’enforteix el múscul cardíac. Com a conseqüència, augmenta la capacitat de l’òrgan per bombardejar la sang als pulmons i a la resta del cos. 

A més, asma i esport es poden combinar per millorar la salut del nostre sistema immunitari. L’exercici físic ajuda a què els atacs d’asma es manifestin amb menys freqüència quan es contrau una malaltia habitual, com ara el refredat comú.

Com integro asma i esport?

En general, la natació és l’exercici més indicat per a les persones amb asma. El fet que aquest esport es faci en un entorn amb una temperatura i humitat altes implica que incrementi la tolerància a l’exercici. Tot i això, la realitat és que les persones amb asma poden practicar qualsevol mena d’activitat física si segueixen les normes bàsiques que presentem a continuació.

  1. Mantingues l’asma controlada prenent la medicació prescrita de la manera indicada per part de l’especialista mèdic. Es tracta de la millor manera de garantir que l’activitat física es practica amb seguretat. Sempre hem de portar la medicació broncodilatadora “de rescat” a la bossa d’esport.
  2. Fes un escalfament progressiu. Per començar l’activitat física, fem entre 10 i 20 minuts d’escalfament. Intentem respirar pel nas, que garanteix un millor escalfament i humidificació de l’aire. Quan comencis a practicar exercici, comença poc a poc i ves augmentant el ritme amb el temps. És important que respectis els teus límits i que no forcis el cos en cap moment.
  3. Procura respirar pel nas. D’aquesta manera, l’aire arribarà més calent i humit als pulmons. Per aquest motiu, és preferible que evitem la respiració per la boca.
  4. Busca hores assolellades a l’hivern. L’aire fred i sec facilita que els bronquis es tanquin. Per disminuir la inhalació d’aire fred, el millor és sortir en moments del dia en què hi hagi sol. En els dies de fred extrem, el més adequat és practicar esport en zones cobertes. La qüestió és practicar esport en ambients càlids i humits.

Asma i esport: què no hem de fer?

En moments de crisi o mal control de la malaltia no s’ha de fer esforç, perquè l’asma podria augmentar i representar un risc important per la salut. A més, cal que evitem els ambients freds i secs, així com evitar l’exercici en ambients contaminats o amb fum. En cas que tinguem una al·lèrgia al pol·len, no és recomanable practicar esport a l’aire lliure en èpoques de màxima pol·linització.

Amb aquestes precaucions, podrem fer exercici en el nostre dia a dia sense patir per la nostra salut. En cas que encara tinguis dubtes, al Centre Mèdic Mútua Penedès comptem amb especialistes en Medicina de l’esport que poden guiar-te i planificar una rutina d’esport adaptada al teu cas personal, perquè asma i esport puguin coexistir en el teu dia a dia.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *