infart

Com diferenciar un infart d’una angina de pit

L’infart o l’angina de pit es produeix per l’obstrucció en alguna de les tres artèries principals del cor. La conseqüència directa és que es redueix el flux de sang cap al cor. Com que no arriba suficient sang ni oxigen, això pot ocasionar una insuficiència causant dolor intens en el pit.

 

La principal diferència entre les dues molèsties és que, en l’infart, l’artèria coronària s’obstrueix completament, interrompent bruscament el flux de sang que va cap al cor. En canvi, en l’angina de pit l’artèria coronària només s’obstrueix parcialment, obstaculitzant el flux de sang, però no interrompent el seu flux.

Característiques del dolor d’infart

 1. El dolor és intens.
 2. Pot propagar-se al braç esquerre. De vegades, també al braç dret si l’infart es produeix en la part posterior del cor.
 3. El dolor és durador. Es perllonga en el temps i tampoc disminueix d’intensitat.
 4. Sol aparèixer en repòs i sobtadament.
 5. És freqüent la sensació de mareig, nàusees, vòmits i sudoració abundant.
 6. En moltes ocasions la respiració és entretallada.
 7. En el cas de les dones, a més es poden presentar aquests altres símptomes: dolor estomacal, d’espatlla, ansietat, molèsties en el coll o fatiga.

Com reconèixer una angina de pit

 1. El dolor apareix al centre del pit. La sensació és la mateixa que quan menges i es queda el menjar embussat a l’alçada del pit.
 2. Pot sorgir una sensació d’opressió en el pit o per la zona del cor.
 3. El dolor no és intens. Generalment el dolor es queda fix al centre del pit. En alguns casos, es pot perllongar a la gola, el braç esquerre, la mandíbula o l’esquena.
 4. Marejos lleus i sudoració.
 5. El dolor desapareix per si sol, en un curt període de temps.
 6. No hi ha problemes respiratoris.
 7. El dolor pot sorgir en realitzar un sobreesforç o en sentir una emoció forta.

El perill principal d’ambdues patologies

Encara que, pels símptomes, sembla que l’angina de pit és menys perillosa, la veritat és que els qui pateixen aquesta molèstia tenen més probabilitat de presentar un infart. Queda clar que tot dependrà dels factors de cada pacient. Un exemple senzill el podem trobar quan es presenta una angina de pit en un diabètic. Si la persona no controla la seva diabetes, té un risc major de sofrir un infart que aquell que sí que la té controlada.

 

En canvi, l’infart és un problema molt greu si no s’atén ràpidament, ja que pot causar la mort. Les causes que provoquen els infarts són evitables. Només cal canviar certs hàbits com, per exemple, el sedentarisme, el tabaquisme i l’alimentació hipercalòrica.

Com reaccionar davant aquests símptomes

Si el dolor apareix al centre del pit i desapareix en pocs minuts, el principal és mantenir la calma i acudir al metge. En canvi, si aquests símptomes persisteixen, es recomana no alterar-se per evitar accelerar el pols del cor. El següent pas és trucar a emergències per tractar aquesta molèstia immediatament. Segueix els consells del sanitari fins que arribin els equips d’emergències i puguin tractar-te directament.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *