Una persona tenint cura de la seva salut ocular per Carnaval

Consells de salut ocular per al maquillatge de Carnaval

Ben aviat arriba el Carnaval, una festa que se celebra arreu de Catalunya. Els carrers s’omplen de colors, disfresses, confeti, maquillatges lluents i purpurina.

Perquè un incident als ulls no ens arruïni la festa, és important tenir cura del maquillatge que fem servir. En cas contrari, pot aparèixer un dels principals danys per maquillar-se incorrectament: el mussol. Es tracta d’un bony petit, vermell i dolorós, d’aparició aguda, que se situa a la parpella. El tractament utilitza pomades oculars amb antibiòtic i antiinflamatori. Pot arribar a una segona fase crònica on s’enquista i, passat el temps, pot ser necessària una intervenció per treure’l.

El mussol, principal problema de salut ocular per Carnaval

El mussol sol produir-se per l’obstrucció i inflamació de les glàndules de Meibomi situades dins la parpella, però també pot ser conseqüència de la inflamació de les glàndules de Zeiss (glàndules sebàcees de la vora palpebral). Pot formar-se tant a la part interna com externa de la parpella.

En cas d’aparició d’un mussol, es recomana evitar productes que s’apliquin a les pestanyes i a la vora palpebral, com la màscara de pestanyes o perfiladors d’ulls, ja que afavoreixen l’obstrucció de les glàndules de Meibomi.

Com podem prevenir problemes oculars amb el maquillatge?

El maquillatge és un tipus de producte cosmètic que pot provocar problemes a la zona ocular, si no s’utilitza correctament. Tot seguit, deixem una sèrie de recomanacions per cuidar de la salut ocular per Carnaval.

  • Feu ús del cotó i aigua, així com sabons especials per maquillatge a l’hora de desmaquillar-vos. Si el maquillatge no s’elimina correctament pot provocar ferides a la pell i causar infeccions.
  • Utilitzeu productes de maquillatge homologats. Els que no ho estan poden arribar a ser perjudicials per a la salut i causar infeccions i reaccions adverses. Per aquest motiu és recomanable maquillar-se amb productes aprovats per l’administració, i fins i tot prescrits per un/a oftalmòleg/òloga.
  • No compartiu maquillatge d’ulls. Cadascú té a les parpelles una flora única, anomenada flora sapròfita. Compartir el maquillatge amb una altra persona incrementa les possibilitats de patir una infecció.
  • Abans de maquillar-vos, netegeu-vos la cara i les parpelles. Per aplicar qualsevol producte, comproveu primer que la vostra cara i parpelles estan ben netes. Apliqueu-lo sempre fora de la línia de les pestanyes, lluny de l’ull, per evitar bloquejar les glàndules sebàcies de les parpelles superior i inferior, que secreten greix que protegeix la superfície de l’ull.
  • Si teniu sequedat ocular, aneu amb precaució. Eviteu el maquillatge en pols, metal·litzat o amb purpurina que s’escami. Les partícules poden introduir-se  a la pel·lícula lacrimal i augmentar la irritació dels ulls. La purpurina dels productes de maquillatge per als ulls és una causa habitual d’irritació o infecció corneal, especialment entre les persones usuàries de lentilles.
  • Si posteriorment -siguin minuts o hores- de fer servir qualsevol producte de maquillatge notem que els ulls ens piquen, vermellor, llàgrimes, etc., hem de pensar sempre en una possible al·lèrgia i/o intolerància. Immediatament, haurem de deixar d’utilitzar el producte. Si no marxen les molèsties, hem de demanar visita al nostre oftalmòleg/òloga.

Amb tot, cal maquillar-se amb precaució i tenir cura de la nostra salut ocular per Carnaval. Un frec a la còrnia amb el llapis d’ulls o un cop amb l’aplicador de màscara de pestanyes pot ocasionar ferides corneals o traumatismes que requereixin la valoració i posterior tractament per part d’un/a professional d’oftalmologia.

Gaudeix de la festa cuidant-te la vista i els ulls.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *