cementiri de Vilafranca del Penedès

Secrets i curiositats del Cementiri de Vilafranca del Penedès

El cementiri de Vilafranca del Penedès permet al visitant passejar pels seus carrers tranquils, admirant tombes i mausoleus. També destaca l’arquitectura i els elements ornamentals. En definitiva, un passeig per la història de la ciutat, on es barreja els costums d’una època anterior amb les històries i curiositats d’aquest històric cementiri.

Breu història del Cementiri de Vilafranca del Penedès

El cementiri de Vilafranca del Penedès és un lloc de parada obligada si es visita la Capital del Vi catalana. Aquest bonic cementiri es va començar a construir en 1839, quan s’estenien les idees romàntiques en el segle XIX. Va ser aixecat en una parcel·la que temps enrere va ocupar un convent dels caputxins.

Compta amb una superfície total d’1,6 hectàrees, on hi ha cabuda al voltant de 5.212 tombes, 32 urnes funeràries i 61 voltes. La majoria de les tombes pertanyen a veïns del municipi, però també alberga altres nacionalitats. Francesos, alemanys, italians, danesos i nord-americans són els més comuns. El cementiri té una estructura de planta rectangular, compost per construccions funeràries, jardins i una capella pública. Conté obres d’arquitectes tan reconeguts com Santiago Güell, August Font o Antoni Pons.

Els habitants de Vilafranca ho defineixen com a patrimoni dels vius, descans dels morts. Aquest cementiri no és solament un lloc de repòs, sinó també un entorn que convida al passeig o la meditació. A més, convida a admirar grans obres d’art escultòriques amb les quals va entrar a formar part de l’ASCE (Associació Europea de Cementiris Significatius).

Patrimoni artístic i patrimonial

Tot el conjunt en si té un gran valor artístic i patrimonial. Es pot dir que és un autèntic museu a l’aire lliure amb panteons i capelles de diferents tendències i estils arquitectònics dels dos últims segles. Entre els monuments i tombes destaquen:

  • Panteó capella de la família Via-Oliveras, una primera incursió al modernisme
  • El modernista panteó Ramón Marimon
  • Panteons neogòtics de Maria Torres Almirall i d’Antoni Jané
  • Tomba a Matilde, on descansen les restes del filòsof i escriptor Eugeni d’Ors
  • La tomba de Margarette von Hase
  • Capelles de les confraries, com la de La nostra Senyora del Roser o la dels Macià
  • El panteó de Josep Balaguer, un dels més espectaculars
  • Espai de la Memòria Històrica, en record a les víctimes de la Guerra Civil española

Horaris de visites

El cementiri de Vilafranca del Penedès obre durant tot l’any. L’horari de visites és de dilluns a dissabte, de 09.00 a 18.00; i diumenges i festius, de 09.00 a 15.00 hores.

Una altra de les opcions per gaudir d’aquesta gran bellesa que és el cementiri és a través de les visites nocturnes teatralitzades i les guiades. En les visites teatrals, diferents personatges van introduint als visitants en la història i curiositats del cementiri. En la segona opció, es realitza una visita als monuments més rellevants i al valuós patrimoni botànic que compta amb quinze varietats d’arbres i plantes diferents.

cementiri

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *