basílica de santa maria

La Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès

La Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, del segle XIII, és el primer exemple d’introducció del gòtic a Catalunya. És un edifici gòtic construït sobre una antiga capella romànica, que ha anat sofrint diverses intervencions el llarg de la seva història.

Descripció arquitectònica de la Basílica de Santa Maria

La Basílica de Santa Maria està formada per una sola nau coberta per volta de cinc trams de creueria amb cinc capelles laterals a cada banda entre els amples dels contraforts. L’absis és poligonal i presenta set panys amb contraforts interiors i campanar octogonal al darrera. El campanar és una construcció de gairebé 52 m d’alt. Format per dos cossos, es troba situat independentment en la part exterior de l’església de forma exempta.

L’accés al temple es fa per dues portes. La porta principal es troba a la façana actual, d’estil neogòtic, que s’obre a la Plaça de Jaume I. És una gran porta d’arc apuntat amb un grup escultòric que representa la Coronació de la Verge. L’antiga entrada principal, situada al carrer de Santa Maria, és d’arc de punt rodó i conserva restes de pintura que representen la Crucifixió.

Altres elements destacats l’església

A continuació destaquem els elements interiors més significatius de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès.

Crucifix de l’altar major del segle XVIII

Crucifix d’ivori que presenta el cos de Crist arquejat cap a l’esquerra, potser degut a la forma de la peça d’ivori. La creu és moderna, de plata.

interior basilica

L’orgue de l’església, del 1942

Composició de fusta, ordenada en tres pisos. El seu frontó és triangular amb petits pinacles al coronament. Tota l’estructura està reomplerta amb tubs metàl·lics on s’hi afegeixen ornaments de fusta calada de temàtica vegetal.

Claus de volta de la cripta, del segle XVI

La cripta està formada per dos claus de volta de contorn rodó. Una presenta el tema de la Resurrecció, amb el Crist triomfant. L’altra presenta el tema de la Pietat, on la Verge porta el Crist a la falda.

Pintures de la porta de Santa Maria, del segle XIV

Les restes de pintures policromes es troben disposades al centre de l’arquivolta exterior i a la paret lateral superior. A les pintures es representa la Crucifixió. Les figures són estilitzades i sinuoses, pròpies del gòtic. Van ser trobades al 1973 mentre es feien tasques de conservació.

Reixes de les capelles laterals

Les reixes interiors estan formades per barrots que s’uneixen creant arcs simples, dobles o triples. Les reixes acaben formant arcs apuntats entre els barrots amb una decoració de fulles d’acant estilitzades, rosetes i trèvols.

Retaule de Sant Ramon de Penyafort

Retaule format per una escultura exempta central de Sant Ramon de Penyafort envoltada de panells de bronze amb escenes de la vida del Sant. L’estàtua és de fusta policromada i representa el Sant vestit de frare.

Estàtua de Santa Llúcia

Figura femenina, vestida amb túnica i mantell. Porta orla i trenes i a una mà la palma del martiri i a l’altra un plat amb els ulls.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *