Castellers de Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca, un dels més coneguts a Catalunya i arreu, es van fundar l’any 1948 i són una entitat sense ànim de lucre amb consideració d’entitat d’interès públic que té com a missió fer castells.

Història dels Castellers de Vilafranca

Hi ha diferent literatura que considera que els castellers es remunten al Ball de Valencians.

El Ball de Valencians és una dansa popular de diferents zones de Catalunya, però sembla que molt arrelada a Tarragona. El vestit que feien servir per fer aquesta dansa era molt similar al que fan servir els castellers –faldellí, camisa blanca, faixa, mocadors, etc.- i, en un moment determinat del ball, es feien construccions humanes. És d’aquí on es creu que ve la relació entre el ball de valencians i els castellers.

Els fundador dels Castellers de Vilafranca es considera que és Oriol Rossell, que va ser el primer cap de colla. Va compartir aquest càrrec amb Ramon Sala.

L’any 1957 es va instaurar el color verd com a color de la camisa de la Colla –anteriorment ho havien estat el rosat i el vermell.

A partir d’aquest moment la colla va anar creixent tant en formacions castelleres, arribant a muntar i desmuntar castells cada vegada més complexos, com en èxits, han obtingut diferents premis i condecoracions . Per exemple, l’any 2009, van carregar i descarregar el primer 3 de 9 amb folre i agulla de la historia i van completar el primer 5 de 8 amb agulla.

Un dels premis i guardons més importants que ha obtingut la Colla dels Castellers de Vilafranca ha estat la Creu de Sant Jordi o el reconeixement dels Castells, l’any 2010 per part de la UNESCO, com a patrimoni immaterial cultural de la humanitat.

Actualitat dels Castellers de Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca són actualment una de les entitats més importants de Vilafranca i de les que tenen major projecció a nivell internacional. La Colla compta amb el suport d’uns cinc cents socis i la col·laboració de diferents entitats publiques i privades. Té, també, més de quatre-cents castellers i castelleres.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *