Dia mundial de la Diabetis

El 14 de novembre és el Dia mundial de la Diabetis. Aquest dia es va crear en 1901 de la mà de Federació Internacional de Diabetis (FID) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb la finalitat de conscienciar a nivell global sobre aquesta malaltia que, desgraciadament, cada vegada afecta a més persones al món.

L’any 2007 va passar a ser un dia oficial de salut de l’ONU. El propòsit d’aquest dia és donar a conèixer les causes, símptomes, tractament i complicacions lligats a aquesta malaltia que, a dia d’avui es pot afirmar que va en augment. Segons l’OMS 400 milions de persones al món pateixen diabetis. El nombre de casos ha augmentat de manera dràstica fins a afectar al 8,6% dels adults majors de 18 anys; això vol dir gairebé el doble que l’any 1980.

Més enllà de les xifres actuals, hem de tenir en compte que les estimacions preveuen que l’any 2030 la diabetis serà la setena causa de mort al món a causa de la mala alimentació i el sedentarisme tan propi dels nostres dies.

Tipus de diabetes

Existeixen dos tipus de diabetis: la tipus 1 i la tipus 2

Diabetes tipus 1

És una malaltia crònica lligada a la infància que és freqüent. Es desconeix el seu origen exacte però s’apunten diferents factors com, per exemple, el genètic.

Diabetes tipus 2

És coneguda com a diabetis d’adult perquè, normalment, es dóna en persones majors de 40 anys. No obstant això, és important destacar que cada vegada s’està donant més en persones més joves, fins i tot adolescents i preadolescentes, amb obesitat.

Aquest tipus de diabetis es caracteritza perquè la capacitat del pàncrees per produir insulina no desapareix, però el cos sí que presenta resistència a aquesta hormona. I amb el temps la capacitat del pàncrees de produir insulina sí que s’acostuma a veure afectada negativament.

A més d’aquestes dos existeixen altres considerades temporals com la gestacional, la lligada a la fibrosis quística, etc.

Com combatre la diabetes

Per evitar la diabetis, sobretot, la tipus 2, que és la més lligada als dolents d’hàbits de vida, hi ha una sèrie de mesures que hem de prendre.

Alimentació sana

És molt important portar una alimentació sana rica en fibra com a cereals, pans, arròs o pastes integrals. I, també, fruita, verdura, llet i formatges baixos en greix.

Es deu en general fugir del menjar ràpid i els greixos saturats i menjar quantitats adequades a les nostres necessitats.

Exercici físic

És de vital importància fugir de la vida sedentària. Per a això és esencial fer exercici. Inicialment, es pot començar caminant 3 vegades al dia, 10 minuts. Això es pot combinar amb altres activitats com tonificación, ioga, pilates, etc.

El 14 de novembre és el Dia Mundial dela Diabetis. Es preveu que aquesta malaltia que l’any 2030 serà la setena causa de mort al món

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *