obesitat

L’obesitat augmenta el risc de deteriorament cognitiu

L’obesitat és la causa directa de l’aparició de moltes malalties de tota índole: hipertensió arterial, diabetis o dislipèmia, és a dir, nivells alts de colesterol i triglicèrids. A més, gràcies als estudis realitzats en pacients, a l’obesitat se la relaciona també amb el deteriorament cognitiu. Una persona obesa té més risc de deteriorament cognitiu que una persona amb un pes saludable.

Guerra a l’obesitat: cuida el teu pes, cuida la teva memòria

“Mens sana in corpore sano”. Aquesta frase defineix amb exactitud el que es vol explicar en aquest article: que l’ésser humà ha de cuidar la seva salut per envellir millor tant de cos com de ment. L’obesitat, que és un excés de massa grassa en l’organisme, és una malaltia crònica. En l’actualitat se la considera com una epidèmia en ple segle XXI. A més, constitueix un dels reptes més importants en salut pública. Prop del 40% de la població té sobrepès, la qual cosa és un de cada cinc persones.

Deteriorament cognitiu i obesitat

La distribució del greix corporal en la part abdominal està directament relacionada amb el deteriorament cognitiu i la demència. A mesura que es guanya pes, el teixit subcutani perd tota la capacitat per acumular aquest greix. Seguidament es dirigeix directament cap a l’abdomen. Però quan l’abdomen ja no pot absorbir tanta quantitat de greix, llavors arriben els problemes més seriosos. El greix es desplaça cap al cor, els músculs, el fetge, els ronyons i el sistema nerviós central.

 

Un altre factor que demostra el deteriorament cognitiu i la demència és la resistència a la insulina que desenvolupen les persones amb obesitat. Aquesta major resistència a la insulina provoca al seu torn uns nivells més alts de beta-amiloide. Aquesta substància està implicada directament amb el desenvolupament d’alguns tipus de demència. Però no és l’únic factor. Generalment, les persones obeses solen presentar malalties cardiovasculars. Aquestes influeixen negativament en el risc sanguini cerebral, contribuint al deteriorament cognitiu

Avantatges de reduir l’obesitat

Actuar contra l’obesitat pot ajudar a revertir el deteriorament cognitiu. De fet, els estudis confirmen que el risc de patir demència disminueix quan es realitza exercici físic de manera regular. L’activitat física, no solament comporta efectes beneficiosos sobre els factors de risc cardiovascular, sinó que també millora la síntesi neuronal. Aproximadament el 6% de la població de més de 60 anys pateix algun grau de demència. Els hàbits de vida saludable, menjar sa i esport de manera regular, solen tenir un efecte beneficiós per combatre aquesta patologia.

 

Els nutricionistes i professionals sanitaris recomanen les següents pautes per donar un impuls en la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta patologia:

  • controlar la grandària de les racions
  • caminar almenys 30 minuts diaris
  • ingerir cinc racions al dia de fruita i verdura
  • evitar el menjar precuinat, fregits i arrebossats
  • menjar a poc a poc i no fer-ho davant del televisor o l’ordinador
  • dormir un mínim de set hores
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *