mites sobre el fred

Mites sobre el fred: com afecta el fred en el nostre cos?

L’arribada dels dies glaçats de l’hivern sempre ens fa pensar sobre per què tenim tant fred si estem ben abrigats. Amb aquesta baixada de temperatures augmenta la intensitat amb la qual circulen les frases fetes i els mites sobre el fred.

Coneix quins mites sobre el fred corren per la xarxa

En aquest cas, volem desvetllar alguns d’aquests mites sobre el fred: si és veritat que la calor s’escapa pel cap o si l’alcohol combat del fred.

Pel cap es perd calor

Sí. Encara que no ho sembli, el cap té una superfície corporal bastant gran (gairebé el 10% de l’organisme). Es produeix una pèrdua de calor important i sensible quan es troba descoberta.

El més important és abrigar-se peus i mans

No. Es perd calor en funció de la superfície corporal que estigui exposada a l’ambient. Per això el cap sí és important mantenir-la coberta, però els peus i les mans no són tan necessaris. És més important cobrir altres parts del cos més voluminoses com el tronc i les cames. Una altra cosa és que com són zones menys irrigades, és normal que es mantinguin més fredes respecte a la resta del cos.

L’alcohol ajuda a entrar en calor

No. És fals que l’alcohol ajudi a escalfar-nos, a més, és perjudicial i molt poc recomanable. L’alcohol produeix una falsa sensació de calor, però només és momentània.

La vitamina C evita els refredats

No. La vitamina C ajuda una mica, però no per això et lliuraràs dels refredats. Els suplements vitamínics amb vitamina C no són efectius si tens una dieta rica fruites i verdures.

El cos s’acostuma al fred

Sí. El cos humà té la capacitat d’aclimatar-se tant al fred com a la calor. Però has de tenir paciència a l’aclimatació perquè no és instantània.

El menjar ajuda a entrar en calor

Sí. Tant la calor que proporciona una sopa o una infusió calenta com les calories i el valor energètic d’alguns aliments.

Passar fred pot aprimar

Sí. Exposar-se de forma constant al fred provoca una major despesa metabòlica per conservar la temperatura corporal. Si no s’ingereix major quantitat de calories, es pot perdre pes.

Les persones més primes noten més el fred

Sí. En general, les persones amb més greix noten menys el fred ja que tenen un aïllament tèrmic més important.

El fred és bo per al cutis

No. El fred és desencadenant de malalties de la pell. Un clar exemple és la dermatitis atòpica dels nens que s’incrementa a l’hivern. La pell prefereix temperatures estables i moderades.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *