La plaga de fil·loxera. Una amenaça per a la vinya al Penedès
La fil·loxera és un paràsit fitòfag que prové d’Amèrica del Nord i és conegut perquè va suposar una gran amenaça pel conreu de la vinya els segles XIX i XX. La plaga de la fil·loxera va recórrer tota Europa, però en aquest article posarem el focus a Catalunya i al Penedès, una zona molt afectada.
Què és la fil·loxera
La fil·loxera és un insecte petit de la família del porgo que s’alimenta de la saba dels ceps. El seu modus operandi és instal·lar-se a l’arrel del cep i xuclar-li tota la saba al cep fins que el mata.
Habitualment s’identifica perquè crea, a les fulles del cep unes gal·les. Aquestes gal·les es creen perquè l’insecte mossega les fulles i genera una reacció a la planta.
Com i quan va entrar la fil·loxera a Europa
Es considera que la fil·loxera va entrar a Europa l’any 1863 en un carregament de ceps de Nord Amèrica que anava cap a França. En poc temps es va escampar per tot el país veí, amb molta tradició de cultiu de vinya.
Com i quan va entrar la fil·loxera a Catalunya
A Catalunya es van intentar prendre mesures per tal que no arribés la plaga. L’Institut Català Agrícola Sant Isidre, l’any 1877, va presentar una proposta al Ministeri de Foment espanyol demanant formar un perímetre de seguretat de 30 quilòmetres al Pirineu Oriental. L’any següent es va aprovar aquesta llei i es van arrencar tots els ceps del perímetre establert.
L’any 1879 aquesta plaga va entrar a Catalunya per la zona de l’Empordà. Els pagesos, però, no van voler arrencar els ceps i la plaga es va estendre per tot el territori.
Segons el blog 123vins la malaltia va arribar al Penedès l’any 1893 i va arrasar 885.000 hectàrees de vinya en 8 anys.
La solució que van proposar els especialistes va ser replantar els ceps amb peus americans, ja que les plantes americanes són les úniques resistents a la plaga. Però molts no es val voler acollir a aquesta mesura i van decidir passar-se a altres tipus de cultiu o abandonar el medi rural.
Actualment la fil·loxera encara continua existint perquè viu a l’arrel del cep i això complica molt el tractament. Però avui en dia els ceps estan empeltats amb ceps americans que són els únics que toleren l’atac de la fil·loxera.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!