electroteràpia

L’electroteràpia com a servei de rehabilitació

L’electroteràpia és una tècnica molt utilitzada en fisioteràpia. L’ús de l’electricitat, com les radiacions i les ones d’ultrasò, és molt comú en teràpies de rehabilitació. En fisioteràpia solament s’utilitzen radiacions no ionitzants que no danyen els teixits del cos.

Quin és l’origen de l’ús de l’electroteràpia?

Les recerques de Thales de Milet, en el 600 aC, van ser l’inici del descobriment de les propietats de l’electricitat. A partir d’aquest moment els avanços de l’ésser humà en matèria d’electricitat no han parat de créixer. L’ús de l’electricitat en el cos humà es remunta a èpoques molt antigues. Els romans ja utilitzaven les anguiles elèctriques sobre les zones afectades per afavorir la seva curació.

Electroteràpia en fisioteràpia

Els corrents elèctrics s’utilitzen per estimular els nervis i els músculs del cos humà. La descàrrega es realitza a través de coixinets adhesius que es col·loquen sobre la pell. Generalment els dispositius s’alimenten o bé de bateries, o bé del corrent elèctric.

A moltes persones els pot aparèixer irritació al·lèrgica a la pell. Normalment apareix on van ser col·locats els coixinets adhesius. També por aparèixer dolor transitori a causa de la càrrega elèctrica en el cos. Són els petits efectes secundaris d’aquesta teràpia. Però hem de tenir en compte que aquesta teràpia de carregues elèctriques no es pot aplicar en tots els casos. En les següents tres situacions es recomana no utilitzar-la per la rehabilitació:

  • si es col·loquen els coixinets sobre el cor o prop d’un marcapassos, es podria causar una arítmia cardíaca
  • sobre la gola podria disminuir la pressió arterial
  • en un úter d’una persona embarassada podria causar dany en el fetus
  • tampoc sobre tumors malignes o àrees infectades

Beneficis de la electroteràpia

Els beneficis de l’aplicació de la electroteràpia en el cos humà són varis. A continuació, us deixem amb els efectes més destacats en tot procés de rehabilitació:

  • Efecte calmant. Els corrents elèctrics estimulen els nervis i els músculs. Per aquest motiu, produeixen un efecte analgèsic que combaten el dolor de la zona.
  • Efecte antiinflamatori. Provoquen la vasodilatació passiva. Això ajuda en la regeneració dels teixits danyats.
  • Alleugen i prevenen les contractures musculars.
  • Es reestructuren possibles desequilibris a la zona tractada, ja que hi ha un augment del flux de la circulació.
  • És molt recomanada per a la recuperació de lesions com contusions, esquinços, luxacions, etc.

En resum, l’electroteràpia és beneficiosa per a la recuperació d’una lesió, alleuja el dolor i prevé de futures molèsties. Per a una correcta aplicació d’aquesta teràpia, es recomana comptar amb un fisioterapeuta professional. Evitaràs inconvenients i aconseguiràs un major benefici sobre tu mateix en la recuperació total després d’una lesió.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *