canvi d'hora

Com vèncer els efectes del canvi d’hora

Amb el canvi d’horari d’estiu avançarem el rellotge una hora. En la matinada del diumenge 24 de març, a les 02:00 seran les 03:00. Aquest és un canvi agressiu per al cos i el nostre rellotge intern experimentarà algun que altre desequilibri per la falta d’hores de son. Posa a punt el teu cos i que no t’atrapi el canvi d’horari!

Totes les variacions que es produeixen al llarg d’una jornada afecten directament al nostre estat d’ànim, capacitat de memoritzar, concentració, etc. L’explicació és senzilla, no som els mateixos al matí que a la nit.

Cronobiologia: la ciència que estudia aquests canvis en el cos

La cronobiologia és una ciència encarregada d’estudiar els canvis biològics des del punt de vista de l’hora del dia. La seva principal tasca és estudiar els ritmes circadiaris de cada individu.

Els canvis en el cos i en el comportament provenen del nostre rellotge intern, que és l’encarregat de controlar les pautes del somni. A més, és un hàbil controlador de la conducta alimentària, secreció d’hormones, tensió arterial i temperatura corporal. Cal tenir en compte que els ritmes biològics queden alterats amb el pas dels anys i altres circumstàncies com exposar-nos a la llum a la nit, menjar a deshora o la falta de somni. Aquests fets alteren els cicles de somni i altres funcions importants del cos.

Quins són els efectes físics del canvi d’hora

  • Amb aquest canvi horari avancem cap a l’estiu, marcat per dies llargs en els quals les tardes s’allarguen cada vegada més. La llum del sol està associada amb l’alegria i la millora de l’estat d’ànim de les persones.
  • A nivell físic, et pots trobar més vital i enèrgic, ja que l’estiu marca un canvi respecte la tardor. És temps de gaudir de l’aire lliure en tenir més hores de llum natural.
  • La veritat és que, durant els primers dies, pots sentir-te desubicat en tenir la sensació d’estar fora d’hora. Sobretot, perquè dormim una hora menys, i això afecta l’estat anímic i general del cos humà. Per sort, aquesta incomoditat desapareixerà en el termini d’una setmana aproximadament. Serà llavors quan el teu cos i la teva ment estaran integrats al nou horari.
  • És normal tenir més apetit a l’hora del menjar o del sopar. Pensa que el canvi d’hora d’estiu ens fa endarrerir totes les nostres activitats habituals una hora.

Consells perquè el canvi d’hora no ens afecti

  • Anar-se al llit 15 minuts abans cada dia permet compensar l’hora de son perduda
  • Llegir en el llit pot estimular-te per seguir amb l’horari de somni normal
  • Prendre una beguda calenta, sense cafeïna. Ens pot ajudar a relaxar-nos, igual que prendre una dutxa d’aigua calenta
  • Intentar dormir en una habitació fosca, sense telèfons mòbils ni tauletes al llit
  • Si no agafes la son, no et posis nerviós. Estressar-se per això pot ser contraproduent
  • No prendre begudes amb cafeïna a partir de certa hora de la tarda perquè pot alterar el sistema nerviós del cos.

Cada any canviem l’hora amb la intenció d’estalviar energia, encara que aquesta acció no és del tot positiva. Per aquest motiu, seguint aquests senzills consells podrem fer més fàcil el canvi d’hora i el nostre organisme ens ho agrairà a la llarga.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *