Cada quant de temps cal acudir al ginecòleg?
Les revisions ginecològiques són importants per a la qualitat de vida de les dones. Són un instrument útil de prevenció de malalties i de resolució de dubtes per les dones. També pot detectar problemes lleus que, si no es tracten a temps, poden derivar a greus. Per aquest motiu, acudir al ginecòleg es fa imprescindible per a la salut de la dona. Així i tot, es converteix en un malson per a moltes dones.
Per què és necessari acudir al ginecòleg?
Acudir al ginecòleg és imprescindible per veure que tot està en ordre i tenir controlats tots els temes de salut per evitar que en un futur pugui convertir-se en alguna cosa greu. Les revisions serveixen per detectar a temps molèsties i, fins i tot, càncer de mama o úter. Una detecció primerenca del càncer de mama o úter és essencial perquè les possibilitats de curació depenen fonamentalment de la precocitat en el seu diagnòstic. Amb els programes de detecció precoç, els avanços en diagnòstics i els nous tractaments, hi ha hagut un augment important de la supervivència en la dona.
L’edat no importa, sinó realitzar-les de manera constant per tenir un historial clínic de la pacient. D’aquesta manera, la pacient sempre està en observació per si en algun moment apareix un canvi en la fesomia.
Cada quant cal acudir al ginecòleg?
Una revisió consisteix en un examen abdominal i pèlvic amb una ecografia. A més, se li inclou un examen clínic de les mames i una citologia. Amb aquesta última prova s’analitzen les cèl·lules del coll de l’úter en el laboratori per detectar, de forma precoç, possibles alteracions. Quant a la periodicitat, es recomana realitzar una revisió ginecològica anual on s’inclogui:
- Citologia cervical cada 1-3 anys en funció de l’edat i antecedents familiars.
- Mamografia cada 1-2 anys en dones entre 40 i 50 anys, i cada any en dones de més de 50 anys. Amb antecedents familiars de càncer de mama, es recomana realitzar-les abans dels 40 anys.
- Test del virus de Papil·loma Humà (HPV), per diagnosticar càncer de coll d’úter. Es recomana realitzar aquesta prova quan les citologies donen resultats anormals i en dones majors de 30 anys, una vegada cada cinc anys.
A partir d’aquí, les revisions hauran de ser durant tota la vida. El nombre de visites també variarà depenent del quadre mèdic i antecedents de la pacient. No obstant això, no totes les consultes requereixen dur a terme una citologia o prova. Moltes vegades solament és una simple exploració o xerrada per informar a la pacient sobre dubtes.
Davant qualsevol dubte o consulta, demana hora amb l’especialista per sortir de dubtes.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!