Detecció, prevenció i tractament de la degeneració macular associada a l'edat

Com detectar, prevenir i tractar la degeneració macular associada a l’edat?

La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és una malaltia que afecta la part central de la retina i que progressa a mesura que avança l’edat del pacient.

Febrer és el mes de la conscienciació per la DMAE, la degeneració macular associada a l’edat, una de les principals causes de pèrdua de visió en persones de més de 50 anys. Es tracta d’una malaltia que afecta la part central de la retina, la màcula. Tal com indica el nom, la degeneració macular associada a l’edat augmenta conforme passen els anys. Aquesta patologia implica una pèrdua de la visió central (la visió perifèrica es manté), que pot desembocar en ceguesa legal si no es tracta a temps.    

La degeneració macular associada a l’edat es presenta en dues variants. Per una banda, hi ha la seca o atròfica, en què el teixit de la zona de la màcula es va aprimant a poc a poc. Per altra banda, hi ha la humida o exsudativa, d’evolució més ràpida, que consisteix en l’engruiximent del teixit de la màcula arran d’una inflamació. Aquesta segona variant va acompanyada de líquid i/o de sagnat dels vasos de la retina.   

Com detectar la degeneració macular associada a l’edat?

Durant les primeres fases, la malaltia pot ser asimptomàtica. A mesura que l’edat del pacient avança, apareixen símptomes com la dificultat per llegir, alteració dels colors, visió de línies rectes deformades o altres alteracions de la visió central.

Per detectar la degeneració macular associada a l’edat, existeix una prova molt senzilla que es pot fer a casa. Simplement hem de mirar línies rectes com les que apareixen a la següent imatge a una distància de lectura, primer amb un ull obert i l’altre tancat, i després canviar. Si les línies no es veuen rectes, caldrà acudir a l’especialista, que s’encarregarà de dur a terme un diagnòstic basat en una exploració completa amb més proves.

Es pot prevenir?

L’edat avançada és el principal factor de risc d’aquesta malaltia, però no és l’únic. La recerca sobre aquesta malaltia conclou que uns hàbits de vida saludables (evitar el tabac, dur una alimentació equilibrada, fer exercici físic, etc.) podrien ajudar a retardar-ne l’aparició. A més, és important fer-se revisions mèdiques generals i controls oftalmològics regularment.

Com es pot tractar?

Avui dia la degeneració macular associada a l’edat no té cura, però hi ha tractaments que en poden frenar o alentir l’evolució. Pel que fa a la DMAE exsudativa, existeixen injeccions intravítries dels fàrmacs anti-VEGF. En el cas de les fases inicials de la DMAE atròfica, hi ha  suplements nutricionals que ajuden a combatre la malaltia.          

Actualment, s’està duent a terme molta investigació sobre aquesta malaltia, amb la finalitat de trobar opcions eficaces per pal·liar els efectes de la DMAE. En aquest sentit, hi ha resultats preliminars prometedors de medicaments com el Pegcetagoplan, que ha demostrat efectivitat en bloquejar els factors de complement implicats en la inflamació crònica de la retina.

Si pateixes degeneració macular associada a l’edat o coneixes algú que en tingui, és important sotmetre’s a controls oftalmològics periòdics i consultar amb especialistes en retina les possibilitats de tractaments.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *