al·lèrgies més comunes

Quines són les al·lèrgies més comunes?

En arribar la primavera, apareixen les temudes al·lèrgies. Encara que és un terme molt genèric, se sol parlar de la sensibilitat al pol·len de certes plantes. Però, actualment, són molts els processos al·lèrgics que afecten la població relacionat amb substàncies o situacions. Cada dia són més els casos de persones al·lèrgiques. Sigui a aliments, pol·len o altres substàncies, és important conèixer les al·lèrgies més comunes al nostre país, per protegir-nos correctament.

Què és una al·lèrgia?

És una reacció del sistema immunitari enfront d’un agent extern: aliments, medicines, animals o plantes. El cos respon en forma d’avís a la hipersensibilitat que es produeix pel contacte amb aquests al·lergògens. El sistema immunitari és diferent en cada persona, per la qual cosa és normal que algunes persones reaccionin a unes substàncies i unes altres no. En moltes situacions juga un paper molt important el factor hereditari.

Quines són les al·lèrgies més comunes

Les persones diagnosticades amb algun tipus d’al·lèrgia no tenen per què preocupar-se. És una cosa molt comuna i, en la majoria dels casos, el tractament és senzill. Existeixen moltes al·lèrgies i cadascuna d’elles té una simptomatologia diferent. Per això, volem explicar-vos les al·lèrgies més comunes al nostre país:

Pol·len i àcars

És de les al·lèrgies més comunes. Afecta totes aquelles persones sensibles al pol·len, sobretot a la primavera. Les mostres visibles són picor i coïssor en els ulls i la gola, a més de rinitis. El tractament de prevenció és molt senzill. Es recepten antihistamínics per als casos més greus o medicació sense recepta prèvia que es ven en farmàcies: esprai per al nas o pastilles per a la gola i la congestió nasal. Les persones al·lèrgiques als àcars hauran de conscienciar-se de tenir la casa lliure de pols. Com més brutícia, majors seran els símptomes com, per exemple, esternuts, congestió nasal, picor en els ulls i gola i mareig.

Dermatitis de contacte

Es produeix quan s’entra en contacte amb aquest al·lergogen, provocant-li picor o irritació a la zona. Pot ser causada per la picada d’un mosquit, en tocar una planta que provoqui urticària o algun producte químic. En tots aquests casos és recomanable aplicar pomades sobre la zona afectada. En els casos més severs, prendre antihistamínics per erradicar l’al·lèrgia amb rapidesa i efectivitat.

Medicaments i aliments

És de les més perilloses perquè pot provocar un xoc anafilàctic en la persona. Després d’ingerir aquest medicament o aliment pot quedar-se sense respiració i arribar, fins i tot, a morir. Per això, és important fer-se proves d’al·lèrgia davant qualsevol reacció a un aliment o medicina. Els cacauets, fruits secs, llet i marisc, entre d’altres, són dels aliments més problemàtics. L’al·lèrgia es presenta just després de menjar-los, provocant dolor de panxa, picor en el cos o en una zona concreta amb l’aparició de vermellors. Per això, s’ha de prendre un antihistamínic al més aviat possible i, si els símptomes persisteixen, acudir a l’especialista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *