Seguretat-ocular-a-la-neu

Seguretat ocular a la neu

Quan ve el fred de l’hivern, moltes persones en gaudeixen amb una escapada a llocs on hi ha neu. Malgrat que en general es coneix la importància de protegir-se els ulls davant els rajos del sol, hi ha persones que practiquen esports d’hivern sense la protecció adequada. Utilitzar unes ulleres adients augmenta la seguretat ocular davant els raigs ultraviolats, però també protegeix del fred, el vent i la possible entrada a alta velocitat de qualsevol partícula a l’ull.

Als indrets amb neu els efectes de la llum solar poden veure’s augmentats fins a un 90%. Per això cal ser conscients que les ulleres no només són necessàries durant la pràctica d’esquí o de snowboard, sinó durant tota l’estona que s’estigui exposat/da a la llum i a la neu.

És especialment important protegir la visió dels infants, sigui quina sigui l’activitat que realitzen, mentre es troben a un exterior nevat. No podem oblidar tampoc l’estona de descans en què continuen exposats/des als rajos UVA i UVB.

Per què cal fer servir unes ulleres adequades?

Si no es fa servir una protecció solar adequada a la neu, es pot produir el que es coneix com a queratitis solar o oftàlmia de la neu. Es tracta d’una condició relacionada amb l’exposició solar que pot provocar envermelliment dels ulls, inflamació de les parpelles, dolor, sensibilitat excessiva a la llum, mal de cap…

Per tal d’evitar-ho és rellevant escollir unes ulleres de protecció adients, que poden ser graduades o es poden combinar amb l’ús de lentilles, en cas de necessitar-ho. El més important és que disposin d’un bon filtre de protecció pels rajos UV.

Igual que per a la tria d’ulleres de sol a l’estiu, cal tenir en compte quina activitat durem a terme a l’hora d’adquirir la protecció adequada. Per a la pràctica d’esports d’hivern és essencial que les ulleres siguin còmodes, però quedin ben ajustades a la cara, siguin preferiblement lleugeres i no obstaculitzin el camp visual. A més, recomanem que estiguin fetes d’un material resistent als cops i a les rascades; en cas de caiguda, poden ajudar a prevenir un traumatisme ocular.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *