Ruta medieval per Vilafranca del Penedès
La situació geogràfica de Vilafranca del Penedès, com a nexe entre les terres cristianes amb les musulmanes, va ser decisiva per al seu desenvolupament com a ciutat. En la segona meitat del segle XII, l’església de Vilafranca exercia un notable poder econòmic i jurídic. Els passos de la ruta medieval per Vilafranca del Penedès ens descobreix una ciutat plena de celebracions religioses amb les fires i mercats com a activitats inseparables.
Dos edificis d’aquesta època destaquen pel seu pes històric a la ciutat: el Palau Reial, on va morir el rei Pere III el Gran, i el Palau Baltà. En aquest últim es va signar la coneguda Concòrdia de Vilafranca en 1461. Aquest document va ser un dels desencadenants de la guerra civil que va enfrontar a la corona i la Generalitat al segle XV. Estàs a punt de reviure els moments més importants d’aquesta ciutat medieval!
Ruta medieval per Vilafranca
El recorregut que us volem mostrar a continuació ens permet endinsar-nos en l’edat mitjana de la ciutat del segle XII. Una ruta medieval per Vilafranca on podem descobrir els seus principals escenaris, cases, esglésies i carrers de l’època. Fets importants viscuts en aquesta ciutat per a la història de Catalunya.
Palau Reial
Entre els segles XII i XIII es va construir el Palau Reial coincidint amb l’època de Pere III el Gran. La façana principal la formen dos apartaments de pedra de diferent alçada. Un d’ells en forma de torre amb el coronament llis i un altre amb una barbacana de fusta. En l’actualitat, tota la construcció ha passat per diferents processos de reconstruccions, ampliacions i reformes per adaptar aquesta casa senyorial al que és avui dia el VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.
Palau Baltà
Aquest antic caseriu gòtic va ser projectat per Francesc Babau en 1308. La seva estructura i construcció respon a la típica casa senyorial gòtica, amb un pati central com a nucli distribuïdor de les sales de la casa, una escala senyorial i una galeria d’arcs apuntats.
La Basílica de Santa Maria
La Basílica de Santa Maria és considerada el primer edifici parroquial de Catalunya edificat en estil gòtic. Segueix l’estructura constructiva típica de les esglésies catalanes:
- una única nau
- coberta amb volta de creueria
- àmplia nau de cinc trams amb cinc capelles laterals separades per contraforts gruixuts
És un clar exemple de construcció on s’observa el pas de l’estil romànic al gòtic, ja que l’ampliació de la Basílica es va realitzar construint-la damunt d’una antiga capella romànica.
Casa de la Vila, de Santiago Güell i Grau
L’origen d’aquesta construcció és un palau gòtic civil del segle XIV i consta de dos pisos i altell. Al 1912 es va remodelar la façana, ordenada actualment de forma asimètrica amb elements florals modernistes. Les balconades tenen fanals balustrats dempeus amb llums rodones.
Claustre de Sant Francesc
El claustre de Sant Francesc transmet tranquil·litat i història a la vegada. Constitueix l’única part que conserva l’escenografia de l’antic convent dels franciscans. El conjunt és un sobri edifici gòtic de finals del segle XIII amb un gran valor arquitectònic, artístic i històric. En el seu interior es troben personalitats de nobles il·lustres de Vilafranca i del Penedès.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!