consells-de-bany

Consells per a un bany segur a l’estiu

A l’estiu ens agrada gaudir de les activitats a l’aire lliure i sobretot de les que es desenvolupen al medi aquàtic. Una diversió que pot acabar en tragèdia si no es tenen en compte una sèrie de consells per gaudir de l’aigua a platges i piscines amb els més petits de la casa. Recomanacions que ens serviran per aconseguir un bany segur aquest estiu.

 

Consells per visitar platges i piscines amb nens petits

De vegades pensem que anar a la platja o a la piscina amb nens és una cosa segura, es tracta de llocs públics atapeïts de gent i que el pitjor que pot passar és que el nen es perdi. Però en realitat el problema és l’aigua, tant si el nen sap nedar o no. Què podem fer per evitar tragèdies?

 

  • Parar atenció constant als nens. Podem creure que si estan entretinguts fent castells a la sorra o jugant en grup no els hi pot passar res. Però en realitat pot passar tot, un segon de distracció i el nen s’ha perdut o s’ha ficat a l’aigua sense permís. No podem exigir als nens la mateixa responsabilitat d’un adult i tampoc la mateixa consciència de perill. Estan aprenent, també sobre el que és i no és perillós.

 

  • Ensenyar als nens a nedar des de ben petits. És imprescindible que puguin anar sols a l’aigua i no necessitin altres elements per aconseguir flotar a la superfície. En cas de caigudes accidentals seran capaços de nedar i sortir a la superfície. Per això també és important que perdin la por a ficar el cap sota de l’aigua i és imprescindible que aprenguin amb un adult al costat que els hi expliqui que han de mantenir la respiració sota l’aigua, tancar la boca, etc.

 

  • No refiar-se dels flotadors. Els flotadors d’esbarjo no eviten els ofegaments, són un element que ha de fer-se servir com un complement per facilitar als nens el fet de nedar. O bé perquè encara estan aprenent o bé perquè així evitem que es cansin. De totes maneres, no podem deixar a un nen sol amb flotador encara que sàpiga nedar, hem d’estar pendents. Ja que les ones i els corrents ens poden portar disgustos.

 

  • Anar a piscines i platges amb socorrista. Sempre és millor anar amb els nens a llocs que tinguin vigilància, ja que tindrem ajuda immediata en el cas que patim un accident o incident amb els més petits.

 

  • Evitar els talls de digestió. I no, no hem de fer esperar als nens 2 hores abans de banyar-se, ja que això és tot un mite que no evitarà el tall de digestió, que en realitat es produeix per un canvi brusc de temperatura. Per això és important que, grans i petits, entrin a l’aigua a poc a poc perquè la temperatura del cos s’adeqüi a la de l’aigua. Una bona manera de fer-ho és mullar-se la nuca, els canells, braços i pit abans de capbussar-nos. Sí que és convenient que els petits no prenguin àpats abundants, ja que la sang s’acumula a l’aparell digestiu i facilita el tall de digestió. En aquest cas sí que és important que esperin una hora abans de ficar-se a l’aigua.

 

  • Evitar capbussades de cap. És més difícil que els nens detectin si una zona és suficientment profunda per poder llençar-se a l’aigua de cap. Un adult hauria de fer la comprovació i en tot cas evitar que els petits de la casa es llencin de cap a zones de roques o platges.

 

  • Fer cas de les banderes. Moltes vegades creiem que no passarà res per banyar-nos al mar si la platja o cala té bandera groga perquè trobem que no hi ha onatge. Però és que moltes vegades les banderes adverteixen d’altres perills com meduses o corrents. Per això, si la bandera és groga i estem amb nens petits, el millor que podem fer és no ficar-nos al mar.

 

Des del departament d’interior de la Generalitat de Catalunya també han elaborat tota una sèrie de consells  per evitar riscos no només a platges i piscines, també a rius i pantans.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *