Com banyar un bebè

Banyar un nadó sembla una tasca molt fàcil i intuïtiva però no sempre ho és. Ens trobem davant d’una criatura acabada de néixer i moltes vegades ens pot fer, fins i tot, certa por que ens caigui o no fer-ho bé. És per això que “Com banyar un bebè” és una pregunta habitual.

Cada quant banyar un bebè?

Una de les primeres preguntes que ens venen al cap és cada quant hem de banyar un nadó. Hi ha diferents teories al respecte i gairebé totes coincideixen que, fins que el nadó no comença a caminar a quatre grapes, no és necessari banayar-los cada dia perquè no s’embruten. Fins i tot, l’Assocaició Espanyola de Pediatria diu que no ho aconsella perquè un excés de bany pot reduir les bactèries naturals de la pell.

Però són molts els especialistes que consideren que banyar el nadó cada dia, i fer-ho a la mateixa hora, és positiu perquè ajuda al descans nocturn i, també, reforça el nostre vincle amb el nen o nena.

Com banyar un bebè? Passos a seguir

A continuació donem un seguit de passos que els especialistes aconsellen seguir a l’hora de banyar un nadó.

1. Tenir-ho tot preparat abans de començar

És molt important, abans de començar, preparar-ho tot: la roba neta, la tovallola, el sabó que farem servir, la crema i les pomades que ens poden fer falta en cas que el bebè tingui alguna irritació. Això ens donarà tranquil·litat.

2. Assegurar-nos que la temperatura de l’habitació és l’adient

La temperatura de l’estança on banyem el nadó, que no sempre ha de ser el bany, ha d’estar entre els 23 i els 25 graus.

3. Preparar l’aigua de la banyera

Com hem indicat abans, no sempre hem de banyar el nadó al bany. Hem de posar la banyera en un lloc ferm i que ens sigui còmode. En moltes ocasions, la banyera dels adults no és el lloc més adient.

L’hem d’omplir amb, aproximadament, quatre dits d’aigua, que s’aconsella que ha d’estar entre els 35 i els 37 graus. Per saber la temperatura de l’aigua podem fer servir en termòmetre o la part interior del canell.

4. Posar el bebè a la banyera

Li hem de treure la roba i el bolquer, netejar el nen o nena, i posar-lo a la banyera a poc a poc i agafant-lo amb cura sense submergir-lo del tot.

Li hem d’anar mullant el cap i la part superior del cos amb l’esponja o una tasseta per tal que no passi fred.

5. Netejar el nadó

A l’hora de netejar el nadó és essencial fer servir sabons especials i netejar-lo de dalt a baix.

La cara i els ulls s’aconsella netejar-los amb un cotó humit.

Hem de vigilar perquè la pell d’un nadó amb sabó, rellisca molt. Es recomana passar un braç per sota del seu cos i recolzar sobre aquest el seu cap.

6. Assecar el nen o nena

Un cop hem acabat el bany, hem d’assecar bé el nen o nena sense rascar i cobrir-lo amb una tovallola amb caputxa perquè no agafi fred.

7. Vestir el nadó

A l’hora de vestir-lo, ho hem de fer de dalt a baix per tal que no perdi la calor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *