Al·lèrgia-plataner

Com afecta l’al·lèrgia al plataner i alguns consells per a alleujar els símptomes

La intensificació de les al·lèrgies al pol·len amb l’arribada de la primavera és bastant habitual; ja que és en aquesta estació quan la majoria de plantes floreixen i són pol·linitzades. De tota manera, no afecten igual els mesos de març i abril que el maig o el juny, la resposta la trobem en l’època concreta de floració de les diferents plantes i arbres. Des de l’especialitat d’al·lergologia del Centre Mèdic Mútua Penedès destaquen especialment l’al·lèrgia al plataner, que ara es troba en la seva màxima plenitud.

L’al·lèrgia al plataner

Segons la doctora Elena Hermida, al·lergòloga del Centre Mèdic Mútua Penedès, el plàtan presenta una pol·linització curta i molt intensa el mes de març i especialment durant el mes d’abril. Durant aquests mesos, els al·lèrgics a aquest pol·len poden presentar manifestacions molt variables com rinitis, conjuntivitis, picor al paladar, faringe, tos… Així com episodis d’asma.

No hem de confondre l’al·lèrgia al pol·len amb les irritacions a les mucoses que poden causar els fruits del plataner quan es dispersen.

Segons els resultats obtinguts en un estudi dut a terme per investigadors de la UAB, i en un context de canvi climàtic, les temperatures altes per a l’època i les concentracions atmosfèriques elevades de diòxid de carboni, faciliten la producció pol·línica de les plantes. Si tenim en compte que el pol·len del plataner és altament al·lergogen, amb un clima càlid i en entorns urbans, les concentracions pol·líniques són molt agressives.

Si plou, millorarà la situació?

Rentar l’atmosfera de pol·len facilitarà que una disminució del patiment pels al·lèrgics; però com a contrapartida les precipitacions poden afavorir la pol·linització d’espècies que ho fan més tard, com les gramínies, olivera, parietària, artemísia, blets, plantatge, etc.

Per què el plataner és un arbre estrella a Catalunya?

No és gens difícil identificar els plataners a pobles i ciutats de Catalunya;  són els arbres més populars de la ciutat de Barcelona. Els plàtans van ser triats com espècie dominant del sud d’Europa pel seu ràpid creixement, la seva adaptació a les condicions adverses com la contaminació i per la immensa ombra que són capaços de proporcionar. En condicions òptimes poden arribar fins als 40 metres.

El plàtan d’ombra pertany a la família de les platanàcies, i és important no confondre aquest arbre amb el plataner que dona plàtans o bananes com a fruit. Malgrat que el seu nom pot crear confusió, els al·lèrgics a aquest pol·len poden ingerir bananes o plàtans sense problemes.

On podem consultar les previsions pol·líniques?

A Catalunya la xarxa aerobiològica de Catalunya (XAC)  estudia  la diversitat i els nivells de pòl·lens i espores de fongs de l’aire. El document de predicció setmanal es pot consultar des del seu web (PIA: Punt d’informació aerobiològica), a Twitter i a Instagram.

També existeixen apps que es basen en les prediccions de la XAC: El Temps, per a Android, i PolenCat, per a Android i iOS. Tanmateix, podem accedir a les dades des de l’Alexia Skills d’Amazon.

A més,  existeix una app que s’anomena Planttes, un projecte de ciència ciutadana que informa  sobre la presència de plantes al·lergògenes a l’entorn i del seu estat fenològic.

Si vols veure les recomanacions per a pacients amb al·lèrgia al pol·len, visita el nostre web.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *