Conjuntivitis-al·lèrgica

6 consells per fer front a la conjuntivitis al·lèrgica

Tot i que l’arribada de la primavera és sinònim de temperatures càlides i de camps florits, per a moltes persones pot significar l’inici d’un autèntic malson per l’aparició de la temuda al·lèrgia primaveral o conjuntivitis al·lèrgica produïda pel pol·len.

Què és exactament la conjuntivitis al·lèrgica?

L’al·lèrgia primaveral o conjuntivitis al·lèrgica és una resposta d’autodefensa del sistema immunitari davant de la presència d’un al·lergogen. Acostuma a ser estacional i es caracteritza per una forta picor i per l’aparició de lleganyes mucoses. En ocasions, a més, també es pot presentar juntament amb rinitis.

Alguns dels al·lergògens més habituals que provoquen conjuntivitis al·lèrgica són el pol·len de les gramínies i l’olivera (entre abril i juny), de la parietària (fins al setembre) o del xiprer. Per aquest motiu, en les èpoques en què hi ha nivells més alts de pol·len a l’aire, com poden ser els dies calorosos, secs i ventosos, els símptomes poden augmentar. En els dies humits, freds i plujosos, hi ha menys pol·len a l’aire, de manera que els símptomes són menys freqüents.

Altres al·lergògens habituals són els àcars de la pols, el pèl i la descamació dels animals domèstics, els fongs, els productes cosmètics o els antibiòtics.

Consells per a minimitzar els símptomes

El Dr. Italo Marsiglia, oftalmòleg del Centre Mèdic Mútua Penedès, explica que l’al·lèrgia primaveral acostuma a produir símptomes oculars com enrogiment, llagrimeig, coïssor, punxades, picor i inflor als ulls. Per aquest motiu, subratlla que és important seguir certs consells per tal de minimitzar les possibilitats de contacte entre l’agent extern i l’ull:

  • Utilitza ulleres de sol a l’exterior sempre que sigui possible.
  • Tanca les finestres del cotxe i de casa perquè no entrin substàncies externes.
  • Treu-te la jaqueta, sabates i gorra quan entris a casa.
  • No estenguis la roba a l’exterior, ja que el pol·len pot quedar-hi enganxat.
  • Dutxa’t abans d’anar al llit, per tal d’eliminar possibles restes de pol·len del cos.
  • Informa’t a través de canals meteorològics de la quantitat de pol·len que hi ha a l’exterior. Si la quantitat és molt elevada evita sortir de casa.

A més, és recomanable acudir a l’oftalmòleg durant l’època primaveral en el cas de patir d’ull sec simptomàtic o de tenir tendència a les reaccions al·lèrgiques, per tal de prendre les mesures necessàries per a evitar una descompensació que agreugi les molèsties.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *