Al·lèrgia-gramínies

Com afecta l’al·lèrgia a les gramínies i alguns consells per a alleujar els símptomes

La primavera ja està arribant al seu final, però encara són moltes les plantes i flors que són pol·linitzades i compliquen una mica la vida dels al·lèrgics. Com ja hem comentat anteriorment a Mútua Penedès, no afecten igual els mesos de març i abril que el maig o el juny, la resposta la trobem en l’època concreta de floració de les diferents plantes i arbres. Des de l’especialitat d’al·lergologia del Centre Mèdic Mútua Penedès ens centrem en l’al·lèrgia a les gramínies, que té especial incidència als mesos de maig i juny.

Gramínies, molt més que unes plantes

Segons la doctora Elena Hermida, al·lergòloga del Centre Mèdic Mútua Penedès, la temporada d’al·lèrgies al pol·len continua avançant amb el pas de les setmanes i ara s’inicia la pol·linització de les gramínies, tot i que sempre molt condicionada per la meteorologia.

Les gramínies són plantes silvestres o conreades (cereals) de la família botànica (Poaceae). El període de floració depèn de la zona climàtica, a Catalunya floreixen  de l’abril al juliol amb més incidència els mesos de  maig i juny.  Hi ha moltes espècies diferents de gramínies i entre elles presenten reactivitat creuada, és a dir, que les persones al·lèrgiques a les gramínies generalment ho són a totes.

Per l’extensa distribució i el seu grau d’al·lergogenitat, és un  pol·len amb gran capacitat de produir símptomes al·lèrgics, des de rinitis fins asma, originant una alteració important en la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta al·lèrgia.

Quines gramínies són les que donen al·lèrgia?

Normalment són les herbes de creixement de forma espontània que trobem als vorals de les carreteres i  al camp, la gespa i farratge també. Per contra, els cereals no solen ser un problema, el seu pol·len és massa pesat i perd la seva facultat de ser aerotransportat.

Les persones amb al·lèrgia al pol·len de les gramínies poden prendre cereals sense cap problema, tret que hagin estat diagnosticats d’al·lèrgia a alguns d’aquests aliments.

Les xifres del servei d’Al·lergologia del Centre Mèdic Mútua Penedès

El Centre Assistencial de Vilafranca ha realitzat un total de 145 visites, 52 espirometries i 36 prick test (proves d’al·lèrgia) al servei d’Al·lergologia durant l’any 2021. Agenda la teva cita aquí. 

Si vols veure les recomanacions per a pacients amb al·lèrgia al pol·len, visita el nostre web.01

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *