alimentació-SOP

9 canvis nutricionals per fer front al SOP (Síndrome d’Ovaris Poliquístics)

La Síndrome dels Ovaris Poliquístics (SOP) és un trastorn molt freqüent entre les dones durant la seva edat fèrtil. Al voltant d’un 20% pateixen aquesta patologia que provoca una alteració de la funció ovàrica. Es caracteritza per l’acumulació de petits fol·licles a l’ovari, molt petits, cosa que provoca que no sigui possible l’ovulació. En altres dones es pot manifestar amb un augment d’andrògens que són les hormones sexuals masculines i per tant desencadena l’aparició de símptomes virilitzants com:

 • Hirsutisme (pèls en zones inusuals en les dones)
 • Obesitat del tipus androide (freqüent en els homes, amb un efecte de panxa molt rodona).
 • Retards menstruals.
 • Desordres ovulatoris.

Darrers estudis han determinat que el SOP és un problema metabòlic molt important i global, i no només una qüestió hormonal com es creia fins ara. Això significa que les àrees de tractament són més àmplies que exclusivament el farmacològic amb píndoles anticonceptives.

Els experts han determinat que l’alimentació juga un paper clau en l’evolució de la síndrome d’ovaris poliquístics, també l’estrès. T’expliquem 9 canvis nutricionals que et poden ajudar si pateixes SOP:

 1. Per reduir la quantitat d’hormones masculines es recomana incloure regularment a la dieta aliments com la menta, les nous, algues, peix blau o el lli.
 2. És important augmentar els nivells de la proteïna transportadora d’hormones, cosa que s’aconsegueix amb sèsam i llegums, per exemple.
 3. Portar una dieta baixa en sucres, hidrats de carboni refinats i lactis, ja que aquests indueixen a la resistència a la insulina, infertilitat i SOP.
 4. Les restriccions calòriques que aconsegueixen reduir el pes corporal provoquen una restauració del cicle menstrual en dones amb SOP.
 5. Alguns aliments que milloren la resistència a la insulina són la canyella, les fruites i les verdures.
 6. Incrementar la ingesta d’àcids grassos polisaturats millora l’absorció de glucosa i millora la sensibilitat al gluten.
 7. Consumir 4 grams d’Omega 3 al dia.
 8. Incrementar consum de l’inositol, una vitamina que millora la sensibilitat a la insulina. La podem trobar als llegums, els espàrrecs i les fruites cítriques.
 9. El crom és un mineral present a la carn, els ous, el marisc i a verdures com el bròquil i els espinacs que també compleix una funció en la resistència a la insulina.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *