Nutrició-saludable

5 consells per alimentar-te millor

Avui es commemora el Dia Nacional de la Nutrició i demà el Dia de la Salut Digestiva, així que des de Mútua Penedès ens proposem fer-te arribar algunes pautes per aconseguir alimentar-te i nodrir-te de la millor manera possible. Recorda que el Centre Assistencial de Vilafranca disposa d’un servei de nutrició dirigit per la metgessa especialitzada en aquesta àrea, Fabiola Ramos.

Com menjar variat i saludable seguint 5 consells bàsics

La societat de la informació en la qual estem immersos ens permet poder adquirir molts coneixements sense necessitat de ser experts en un camp en concret. Això sí, s’ha de fer una feina de triatge important perquè més informació no significa més qualitat. És precisament el que ha passat en l’àmbit de la nutrició, hem passat de no saber pràcticament res sobre alimentació (ens referim a les propietats dels aliments, els efectes reals sobre l’organisme i els ultra processats) a disposar de moltíssimes dades que no sempre interpretem bé.

Des de Mútua Penedès et donem 5 consells bàsics per alimentar-te millor i no perdre’t en el mar de la informació sobre nutrició:

  1. Alimentació variada. Sempre respectant la teva forma de nutrir-te (vegana, vegetariana, flexitariana…) però fent servir les diferents opcions que tens a la teva disposició. Una de les claus és no menjar sempre el mateix perquè cada aliment ens proporciona nutrients diferents i en quantitats variades.
  2. Prioritzar fruites i verdures. Diferents experts i estudis asseguren que les fruites i verdures són la base de qualsevol dieta saludable. Ha de ser la quantitat principal en el teu plat.
  3. Fes servir cereals integrals. Elimina els refinats de la teva dieta i aposta per la pasta, l’arròs i les farines integrals i a poder ser amb el gra sencer, ja que conserven més nutrients i són més digestius.
  4. Elimina els ultra processats de la teva dieta. Consumeix aliments (carn, peix, ous, verdures, fruites, llavors…) i no productes. Tot allò que compris, estigui envasat i en la seva elaboració hagin fet servir més de 5 ingredients és considerat un ultra processat. Habitualment no són saludables.
  5. Redueix el consum de sucres lliures. L’OMS recomana que no es consumeixin més de 25 grams de sucre lliure al dia. No afecta al sucre que es trova de forma natural als aliments com la fructosa de les fruites i verdures. El sucre lliure és el que inclouen els ultra processats i productes com la mel, el xarop d’agave, algunes begudes, els sucs de fruites i el mateix sucre que fem servir a les postres, el cafè o el té.

Et deixem també aquesta petita guia editada pel Departament de Salut de la Generalitat per aprofundir en els canvis d’alimentació.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *