Guia ràpida per a un correcte alletament matern
L’alletament matern afavoreix el vincle entre la mare i el nadó i facilita la recuperació de la progenitora després del part, alhora que protegeix al nadó, ja que genera defenses. Des del servei de Pediatria del Centre Mèdic Mútua Penedès t’expliquem com realitzar un correcte alletament matern i aclarim qualsevol dubte.
Com pren el nen la llet?
Es tracta d’una acció fonamental de la mare, gràcies al reflex de l’oxitocina: a l’estimular l’arèola amb la boca, amb la hipòfisis es produeix també oxitocina. S’anomena també reflex de sortida de la llet.
L’altre forma en què es pot treure llet del pit és la compressió amb la boca del nen als pits, pressionant-los de tal manera que surt més llet i de manera més eficaç.
Com sabem que està ben agafat al pit?
Un cop amb la postura i la col·locació de la boca adequades, la mare sap que està ben agafat i traient llet perquè no nota la mínima molèstia en el pit i el ritme de moviment de la boca que sent la mare és al principi ràpid i quan es produeix el reflex de l’oxitocina la boca s’omple de llet, els moviments es fan més lents i amplis, amb salves de 6 a 10 i repòs entre elles.
Quan i quant de temps ha de mamar?
El pit no té horari. Possiblement, si el nen està ben agafat durant un període entre 10 i 30 minuts, deixarà el pit quedant-se adormit.
És natural que al principi demani de mamar cada hora i mitja o dues hores, i posteriorment aquests intervals es podrien anar espaiant.
Durant el primer mes el bebè ha de mamar almenys unes 6 o 8 vegades al dia.
La digestió de la llet materna es fa en 20 minuts, per això els nens demanen més sovint el pit.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!