Esgotament-físic

Esgotament físic: Una possible anèmia?

L’esgotament físic i la sensació de cansament són habituals durant les èpoques d’entretemps, com per exemple ara, que ens trobem al bell mig de la primavera. Així i tot, s’ha de vigilar en cas que la sensació s’allargui en el temps o que empitjori, en aquest cas des del Centre Mèdic Mútua Penedès et recomanem visitar primer al teu metge de família, qui demanarà les proves mèdiques necessàries per a establir un diagnòstic i farà una possible derivació, si escau, al servei d’Hematologia en cas de patir anèmia o qualsevol altra afectació. Tot i que l’anèmia és un dels diagnòstics més usuals en persones sanes i amb un estil de vida saludable.

Els símptomes que acompanyen l’esgotament físic

El doctor Jordi Zaragoza del Centre Mèdic Mútua Penedès explica que en cas de cansament moderat o intens amb sensació d’ofec i pal·lidesa és imprescindible demanar cita amb un metge de família perquè valori la situació. Si es tracta principalment de persones grans o dones amb hipermenorrees o femtes de color negre sense causa justificada el primer pas seria demanar una analítica de sang bàsica amb un hemograma complet i una ferritina, per a poder valorar el nivell de ferro del o la pacient.

Com es pot distingir un esgotament fruit de la primavera d’un trastorn de la salut?

El doctor Zaragoza posa un exemple molt clar: Si els recorreguts a peu habituals comencen a ser més cansats i aquest esgotament no depèn del dia, sinó que s’allarga en el temps o fins i tot empitjora, és el moment de visitar a un especialista per a corroborar l’estat de salut.

Què determina un estat d’anèmia?

Des del punt de vista hematològic les dues proves principals per a determinar si hi ha anèmia són precisament l’hemograma complet i la ferritina. Si la ferritina aporta un valor baix hi ha moltes  probabilitats de patir una anèmia ferropènica. En cas contrari, s’ha de fer una derivació directa a Hematologia perquè el professional de torn faci un estudi i determini el motiu de l’anèmia. Una vegada localitzat el problema serà molt més fàcil iniciar un tractament.

El servei d’Hematologia de Mútua Penedès en xifres

L’any 2021 es van fer 128 visites d’hematologia al Centre de Vilafranca.Agenda la teva cita aquí.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *