salut cap d'any

10 consells per tenir cura de la nostra salut a Cap d’Any 

Dies de reunions familiars, sopars d’empresa, dinars amb amics i molts brindis. El Nadal és així, fa que emergeixi el nostre esperit més conciliador i de germanor, tot i que s’ha de reconèixer que els bons àpats i una mica també l’alcohol fan la resta. Per això s’ha de vigilar amb tot allò que es consumeix en aquests dies de goig i festa per tenir cura de la nostra salut. Un dels moments claus és la Nit de Cap d’Any, on és habitual consumir més alcohol que qualsevol altra nit juntament amb la de Nadal. Apunta aquests consells per no descurar la teva salut durant les festes de Nadal.

Decàleg de bones pràctiques per tenir cura de la nostra salut a Cap d’Any

 

El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya edita cada any una guia amb consells per gaudir d’unes festes saludables. I en concret han preparat un document on es desgranen els 10 consells per gaudir d’unes festes actives i saludables. Aquest és el resum:

 

  1. Planificació de la compra de regals. A priori no sembla que això tingui relació amb la nostra salut, almenys amb la física. Però és una realitat que l’ansietat o l’estrès que provoca una compra sense organitzar de regals pot implicar trastorns psicològics. Et recomanem que facis les compres amb antelació i que elaboris un llistat amb preus, llocs on comprar els regals i els objectes que vols adquirir.
  2. Àpats saludables per contrarestar. Si sopes o dines fora aquests dies de festes o simplement aculls convidats a casa teva serà pràcticament impossible que mengis sa. Són dies d’embotits, àpats copiosos, dolços i alcohol. Per contrarestar no et deixis arrossegar per aquesta dinàmica i fes esmorzars complets i saludables i la resta d’àpats molt lleugers. Al cap i a la fi els dies 2, 3, 4, 5…. No es celebra res, així que pots fer menús equilibrats. Així evitaràs empatxos, problemes a l’estómac i agafar quilos de pes.
  3. Moderar el consum d’alcohol. Controlar les copes que prenem durant els àpats que s’allarguen hores i hores.
  4. Moviment. Passejar, córrer, patinar sobre gel, ballar… És important que tinguis una vida activa en uns dies on normalment quasi no fem exercici.
  5. Condueix amb precaució i si pots fer servir el transport públic, millor. Són dies on és inevitable veure alguna copa de vi o de cava. Així que no arrisquis la teva vida ni la dels altres i evita conduir. Pots fer servir el transport públic.
  6. Descans. Són dies de molts compromisos i estrès per la compra de regals i els desplaçaments d’una casa a una altra de la família. Intenta prendre-t’ho amb calma i aprofitar per descansar en els moments que tinguis lliures.
  7. Protecció per fer front al fred. L’època de Nadal és una de les més fredes de l’any. Per això és important abrigar-se per evitar refredats i grips.
  8. Viatges segurs. Les festes de Nadal i sobretot el Cap d’Any és una de les èpoques preferides per les famílies, parelles i grups d’amics per viatjar. No oblidis fer-te una assegurança que cobreixi possibles accidents i contratemps relacionats amb la salut i els equipatges.
  9. Gaudeix de la família. També és un consell que et permetrà tenir cura de la teva salut. I és que unes bones relacions familiars ajuden a millorar el teu estat anímic.
  10. Deixa de fumar. És un dels propòsits d’Any Nou més comuns, avança’t i comença la darrera nit de l’any.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *