Aquests són els símptomes i el tractament de la conjuntivitis

Quins són els símptomes i el tractament de la conjuntivitis?

La conjuntivitis és una afecció comuna que es basa en la inflamació de la conjuntiva. T’expliquem quins són els símptomes i quins tractaments hi ha.

Per definició, la conjuntivitis és una inflamació de la conjuntiva (la membrana mucosa que recobreix l’interior de les parpelles i que va des de la zona anterior del globus ocular fins a la còrnia). Es tracta d’una afecció molt comuna que, si bé habitualment no és greu, pot ser molt molesta. Se’n distingeixen diferents tipus, que poden manifestar-se de diverses maneres. Cadascun es correspon amb un tractament de la conjuntivitis concret.

Conjuntivitis causada per un agent infecciós

La conjuntivitis infecciosa està causada per un virus o un bacteri i sol presentar-se de manera aguda.

Conjuntivitis vírica

És de les més freqüents, associada als refredats i virus del grup adenovirus. S’encomana ràpidament a través del contacte de llàgrimes, mans o objectes contaminats (una tovallola, un coixí, etc.).

Algunes de les manifestacions més habituals són enrogiment d’ulls, dolor que s’estén fins al costat de les orelles o el coll i que pot arribar a afectar la còrnia, la qual cosa podria provocar una disminució de la visió de manera temporal.

Tot i que de moment no hi ha cap tractament de la conjuntivitis vírica que resulti eficaç, es poden utilitzar lubricants, antiinflamatoris o antibiòtics en forma de col·liri o pomada per alleujar les molèsties, però el més important és seguir uns hàbits estrictes pel que fa a la higiene.

Conjuntivitis bacteriana

Aquest tipus de conjuntivitis no és tan habitual i pot estar causat per bacteris del propi organisme de la persona que en pateix.

Si no hi ha complicacions més greus, els símptomes acostumen a ser lleus, com ara enrogiment de l’ull, molèsties a les parpelles, picor o sensació de cos estrany, secrecions groguenques que poden enganxar les parpelles a l’hora de despertar-se al matí i, ocasionalment, visió borrosa.

Pel que fa al tractament de la conjuntivitis bacteriana, sovint es recepten antibiòtics d’ampli espectre en forma de col·liri o pomada i es recomana anar eliminant les secrecions amb rentats a base de sèrum fisiològic.

Conjuntivitis causada per un al·lergen

També anomenada al·lèrgia ocular, es tracta d’una inflamació de la conjuntiva causada pel contacte d’un al·lergen amb els teixits oculars. El sistema immunitari hi respon amb una reacció d’autodefensa, que es pot manifestar als ulls amb llagrimeig, enrogiment, coïssor, picor o inflor.

Aquest tipus de conjuntivitis és més recurrent entre la població durant la primavera, ja que un dels al·lèrgens més freqüents és el pol·len. Tot i això, pot donar-se en qualsevol època de l’any.

Amb relació al tractament de la conjuntivitis causada per un al·lergen, hi ha diferents medicaments (antiinflamatoris, antihistamínics, etc.) que permeten alleujar-ne els símptomes, però el més efectiu per tractar la conjuntivitis al·lèrgica és conèixer quin és l’agent que la causa i evitar-hi el contacte.

Si presentes qualsevol dels símptomes descrits anteriorment o creus que podries tenir algun dels tipus de conjuntivitis, és important que acudeixis a l’oftalmòleg/òloga perquè pugui examinar el cas i prescriure el tractament més adequat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *