Autoexploració-mamària

Guia per fer una autoexploració mamària

El càncer de mama és el més comú entre les dones, una de cada vuit el patirà en algun moment de la seva vida. Aquest pròxim 4 de febrer es commemora el Dia Mundial contra el càncer i des del departament de Ginecologia del  Centre Mèdic Mútua Penedès et proporcionem una petita guia amb les passes imprescindibles per a realitzar una bona autoexploració mamària.01

El pas a pas d’una autoexploració mamària

L’autoexploració de mames és un mètode senzill en el qual la mateixa dona palpa les seves mames a la recerca de possibles canvis, bonys, plecs o inflamació. Si es porta a cap de forma regular i correcta, pot ajudar en la detecció precoç d’alguns tipus de càncer de mama, tot i que la seva fiabilitat no és absoluta i no ha de substituir mètodes de seguiment com les mamografies.

Les autoexploracions mamàries consten de 6 passes que s’han de dur a terme a l’inici del cicle menstrual, si encara es té la regla. En cas contrari, si es duen durant l’ovulació o la fase lútia, quan els pits normalment estan més inflats, es poden detectar falsos bonys i crear alarmes innecessàries.

  1. Inspeccionar el pit amb els braços als costats del cos
  2. Inspeccionar el pit amb els braços darrere del cap.
  3. Inspeccionar el pit amb els braços a la cintura.
  4. Palpació de les mames.
  5. Palpació del mugró.
  6. Palpació del tòrax estirada sobre l’esquena.

És important dur a terme l’exploració mamària periòdicament a partir dels 25 anys i en totes les circumstàncies, també en període de gestació. Aquests consells no han de substituir les revisions ginecològiques anuals i les mamografies a partir del moment que ho recomani el teu professional de capçalera, habitualment a partir dels 40 anys.

Agenda la teva cita aquí.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *