Miopia infants

Com frenar la miopia durant la infantesa

L’OMS ja qualifica la miopia de pandèmia. I és que actualment a escala mundial afecta un 23% de la població, però d’aquí a 2050 es calcula que aquesta proporció augmentarà al 50% de la població. Per això la prevenció de la miopia és un focus important d’actuació en l’àmbit oftalmològic i sanitari en general.

La infantesa, una etapa clau

Una línia d’acció és frenar el progrés de la miopia durant la infantesa, abans que l’ull assoleixi gaires diòptries, per aconseguir que el/la pacient arribi a l’edat adulta amb el mínim de miopia possible.

A més, cal tenir en compte, d’una banda, que durant la infantesa els ulls creixen, són més elàstics i més reactius, de manera que alguns tractaments resulten més efectius. D’altra banda, l’edat en la qual hi ha més risc d’augment de la miopia és dels 10 als 15 anys, per la qual cosa cal observar i tractar especialment els pacients miops d’aquesta franja d’edat.

La miopia durant la infantesa limita al/la pacient en la seva activitat quotidiana (per fer esport, per banyar-se…), ja que a partir de les 0,75 diòptries adquireix una forta dependència de les ulleres. Però a més, tenir aquest defecte refractiu en una edat tan primerenca augmenta el risc  de poder tenir estrabisme, ull gandul o ambliop, miopia magna (més de 6 diòptries) i patologies durant l’etapa adulta.

Què podem fer per prevenir-la?

Actualment, hi ha diverses opcions de tractaments per frenar la progressió de la miopia i fins i tot prevenir-ne l’aparició.

A la consulta amb l’especialista en oftalmologia pediàtrica, es poden fer proves com la biometria (permet el seguiment del creixement de l´ull) i administrar tractaments com el col·liri amb atropina. També hi ha correccions òptiques com les ulleres amb vidres de desenfocament perifèric o algunes lents de contacte, com les orto-k, totes elles orientades a disminuir el progrés de la miopia.

Fora de la consulta, es poden seguir uns hàbits saludables que ajuden a reduir el risc de desenvolupar miopia durant la infantesa:

  • Reduir el temps d’ús de les pantalles. Si es fan servir, sempre és millor que siguin grans, com la de l’ordinador, per sobre de les pantalles petites, com la del mòbil.
  • Passar temps a l’exterior, com a mínim 8 hores a la setmana.
  • Dormir les hores necessàries recomanades per a l’edat de l’infant.
  • Dur una alimentació equilibrada, com ara la dieta mediterrània, i reduir la ingesta de sucres.

Amb tot, és fonamental acudir a revisions oftalmològiques periòdiques a partir dels 18 mesos, encara que l’infant no es queixi o no sembli tenir cap problema de visió. Com més aviat es detecti la miopia o el risc de desenvolupar-ne, més fàcil serà frenar-la.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *