Piga neoplàsica

Com detectar si una piga és neoplàsica?

Taques, pigues, berrugues… La pell no és uniforme i és habitual, en uns casos més que no pas en altres, que la majoria de les persones en presentin alguna d’aquestes manifestacions. Això sí, s’ha d’anar amb compte amb les imperfeccions que apareixen per a detectar a temps una possible lesió maligna. Aprofitant que aquest dissabte es commemora el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, des del servei de Dermatologia del Centre Mèdic Mútua Penedès t’expliquem com detectar si una piga és neoplàsica.

Què és una piga?

Una piga és una lesió benigna formada per les cèl·lules que sintetitzen el pigment de la pell o melanòcits. Es manifesta habitualment com a una taca de color marró o negre de mida petita (de mig a un centímetre) a la pell. Les pigues poden tornar-se malignes, però és un fenomen poc freqüent. El tumor maligne que deriva dels melanòcits (melanoma maligne) és un tumor que pot aparèixer tant a partir de pell normal, o bé a partir d’una piga que ha canviat. Resulta important detectar-ho precoçment.

L’autoexploració ha demostrat ser una eina eficaç en el diagnòstic precoç del melanoma maligne. Ens hem de fixar en aquelles pigues que mantenen molta activitat o quantitat de pigment (fosques), aquelles d’aspecte irregular, les que no estem segurs de quan han aparegut o les que han experimentat un canvi recent.

Els signes preocupants que poden aparèixer a una piga

Els signes que ens han de cridar l’atenció es defineixen per les inicials ABCD.

  • A: Asimetria (forma irregular).
  • B: Contorn (“borde”) irregular.
  • C: Color: canvis de color o la presència de dos o més colors.
  • D: Diàmetre o mida superior a sis mil·límetres.

En un individu amb múltiples pigues, davant la presència d’una piga de característiques diferents de la resta, és recomanable que la lesió sigui valorada per part de l’especialista.

Finalment, és important tenir en compte que qualsevol canvi anormal d’una piga incloent-hi sagnat, inflamació, pruïja o canvi de mida sigui motiu de consulta al dermatòleg/a.

Agenda la teva cita aquí.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *